vežbanjem do zdravlja

ANA FRANIĆ ZA STIL: Dokle god radite OVO, gubićete kilograme!

Šarmantna glumica otkriva da je protivnica dijeta i koje vežbe su najbolje za oblikovanje tela

Fitnes & Nutricija
Autor:
ANA FRANIĆ ZA STIL: Dokle god radite OVO, gubićete kilograme!
Foto: Kurir/Ana Paunković

Da se rad na sebi, upornost, bol u mišićima i svaka kap znoja ostavljena na treningu isplati, primer je glumica Ana Franić (39).

Kada se posle sedam godina života u Hrvatskoj, vratila iz Splita u rodni Beograd i zaigrala u filmu "Ime naroda" Darka Bajića, kao i seriji "Močvara", Ana se posvetila zdravom načinu životu i napornim treninzima. Disciplina i istrajnost u naporima doveli su je do željenih rezultata, pa se danas može pohvaliti zategnutim mišićima i oblikovanim telom.

Zato smo je na početku razgovora pitali koji ciljevi su je motivisali da započne složen proces vežbanja.

"Ušla sam u trening kako bih smršala, dobila trbušnjake, veću zadnjicu i da me više ne bole leđa. Međutim, svi koji su ikada ozbiljno vežbali znaju da se posle određenog vremena zaljubljuješ u proces i onda rezultati dolaze kao logični sled stvari, a ti počinješ da treninraš zbog vežbačkog života u koji vrlo brzo uđeš.

Koja faza vežbanja ti je bila najteža?

"Uvek je najteža disciplina i ishrana. Mi smo kao narod navikli da jedemo, ja sam gurman i uvek mi je najteža samokontrola. Mislim da je ishrana najteža, trening jeste težak, ali te nosi cilj da napreduješ".

Kako se hraniš, koja pravila u ishrani primenjuješ pre treninga, a koja posle?

"Zavisi šta treniram, ako idem samo na kardio trening ili rano ujutru na trčanje, onda je to na prazan stomak. Sa druge strane, ako imam trening snage uvek dva sata pre treninga pojedem obrok koji će mi dati energiju, pre svega ovsena kaša sa dodatkom veA da unesem protein, ugljene hidrate i malo manje masti.

Posle treninga kombinujem pre svega proteine ( da nahranim mišić) i dobre ugljene hidrate, kao i brze šećere nadoknadim izgubljene zalihe glikogena".

Kako odbaciti loše navike, a usvojiti zdrave? "Mnogo je lakše kada čovek shvati da ne postoji dijeta koja donosi dugoročne rezultate, već da je to način života koji povremeno prekršite, pa se vraćate ustaljenom režimu.

Godinama pre napornih treninga izbacila sam određene namirnice iz ishrane, skoro nikada ne pijem mleko, ne jedem viršle i suhomesnate proizvode, osim ako nisu neka dobra pršuta, slanina ili pileća prsa. Takođe, ne konzumiram beli hleb i testenine".

Uspevaš li da odoliš slatkišima?

"Slatkiši su mi slaba tačka, volim ih. U suštini, možete sebe počastiti slatkišima ako su druge namirnice koje konzumirate zdrave. Ako baš morate pojesti nešto slatko posle treninga da se nadoknadi pad glikogena, nije strašno, ali ne u velikim količinama".

Kakav je tvoj stav prema dijetama?

"Dijetom se organizam muči, ponaša se kasnije kao hrčak koji skladišti i kad treba i kad ne treba. Nije slučajno kada se govori o izbalansiranoj ishrani, jer to znači da tokom dana unesete sve što je organizmu potrebno, a to su proteini, ugljeni hidrati i zdrave masti. Možete praviti "klackalicu" ugljenih hidrata, koji su zapravo gorivo za telo, u zavisnosti od toga koliko trenirate, da li trenirate ili imate neke druge aktivnosti".

Ključ zdravlja, vežbanja i dobre kilaže je u izbalansiranoj ishrani i kalorijskom deficitu. Dokle god trošite više nego što unosite, gubićete kilograme. Naravno, ne znači da treba živeti na jednoj čokoladi dnevno, jer sadrži 500 kalorija, već treba da bude kombinacija zdravih navika i toga da možete smršati".

Kako izgleda tvoj trening?

"Moj trening je dosta složen za rekreativnu grupaciju. Bavim se funkcionalnim fitnesom, koji je najpribližniji funkcionalnom treningu, a zahtevan je, jer istovremeno kombinuje i snagu i izdržljivost i kondiciju.

Međutim, to nisam mogla da radim prvi dan, već sam vremenom napredovala. Naravno, na početku nisam mogla da napravim ni jedan sklek i potrčim, dok danas mogu da uradim 150 muških sklekova po treningu. Telo pamti i prilagođava se naporu.

Od tri treninga nedeljno jedan skoro uvek obuhvata vežbe za donji deo tela - za noge i gluteus, drugi je trening za kondiciju i stomak u kombinaciji, dok je treći za gornji deo tela - ruke, grudi i leđa".

Koje su najbolje vežbe za oblikovanje tela?

"Ne postoje bolje vežbe od osnovnih i vežbi snage. Sklekovi, zgibovi, bugarski čučanj, čučnjevi, iskoraci sa većim opterećenjem stvaraju sigurne i proverene super obline.

Devojke najviše beže od dizanja tegova, jer misle da će izgledati kao bodibilderi. Da biste bili kao oni, morate kao oni trenirati, hraniti se i uzimati steroide, a to niko ne radi. Zgodno telo sa izraženim oblinama postiže se samo dizanjem tegova".

Koji je tvoj fitnes savet čitateljkama Stila?

"Treba shvatiti da usvajate zdrave navike na duže staze i da radite dobro za sebe, jer nema čarobnog napitka za mršavljenje. Kada ste u kalorijskom deficitu, uz pravilnu ishranu i vežbanje nema problema".

(Razgovarala: Aleksandra Isailović)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs