"Od slanine koja se nekad jela na selu s belim lukom, nećete dobiti holesterol: Ova namirnica je mnogo opasnija, razara"

Nutricionista Momčilo Matić otkrio je da slanina nije opasna za organizam ukoliko se umereno jede.

Lepi & Zdravi
"Od slanine koja se nekad jela na selu s belim lukom, nećete dobiti holesterol: Ova namirnica je mnogo opasnija, razara"
Foto: Kurir TV

Slanina je jedna od najozloglašenijih namirnica koje Srbi jedu, jer je puna masnoće, dok preterano konzumiranje slanine može dovesti do povećanja holesterola.

Ova namirnica nema ugljenih hidrata, koji se smatraju pokretačem debljanja, a pruža i osećaj sitosti. Jednostavna je za pripremu i vrlo je dobar izvor energije.

Dr Momčilo Matić
foto: Printscreen Youtube/ JUTRO

Koliko je slanina zdrava?

Na ovoo pitanje odgovorio je u jutarnjem programu Kurir televizije, prof. dr Momčilo Matić, nutricionista i profesor prirodne medicine.

- Slanina ima određene kvalitete u svom sastavu. Imamo zasićene masnoće, omega 3 masne kiseline, alfa linolnu i stearinsku kiselinu koje su blagotvorne za naše ćelije. Zatim u slanini imamo lipazu koja omogućava da je pankreas manje luči kako bi se razložile masnoće. Slanina koja se nekad jela na selu, onako iseckana sa belim lukom, neće izazvati neku štetu. Ugljeni hidrati su mnogo dobri za energiju, ali posle njih idu masnoće iz kojih takođe dobijamo energiju - objasnio je Matić.

Dr Momčilo Matić
foto: Printscreen Yotube - Happy TV

Takođe, dodao je da holesterol može biti i koristan za naš organizam, ako se hrana bogata mastima uzima u umerenim količnama.

- Holesterol je neophodan za izgradnju hormona i žučnih soli, ali naravno sa masnoćama ne treba pretirivati. Slaninu treba jesti pomalo - rekao je Matić.

Slično mišljenje ima i nutricionista Nenadić.

Predrag Nenadić
foto: Printscreen Youtube - Happy TV

- Holesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čoveka. Holesterol treba čoveku, iz njega se sintetišu mnogi hormoni, on stvara i ćelijsku opnu, neophodan je čoveku! Ali kada ga ima previše, onog lošeg, sa niskom gustinom - LDL holesterol - onda imamo problem. - rekao je dr Predrag Nenadić za Stil.

"Jedite hranu bogatu zdravim mastima"

- Jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja, namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jedite lososa, skušu, sve zdrave masti...). Jetra ne može da se očisti sokovima, pogotovo onim koje kupujete. Na njima svuda piše da ti sokovi sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za gojenje. Fruktoza daje slast proizvodu, ali daje i mast telu. Ta fruktoza uvećava trigliceride i holesterol u organizmu. - zaključio je lekar.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs