Hrana koja uništava krvne sudove: Mnogi Srbi je tamane, a ne znaju da truje organizam

Hrana koja uništava krvne sudove mnogima je omiljena i često se nalazi na meniju.

Lepi & Zdravi
Hrana koja uništava krvne sudove: Mnogi Srbi je tamane, a ne znaju da truje organizam
Foto: Profimedia

Često posežemo za hranom koja je vrlo štetna i koja, prema rečima gastroenterologa, truje telo.

Posebno je važno ograničiti konzumaciju kobasica i dimljenih proizvoda. Na krvne sudobe negativno utiču i naizgled bezopasne poslastice poput kupovnih peciva, bombona, kolača, mafina, kečapa, umaka i raznih grickalica.

Takva hrana puna je soli, konzervansa, šećera, raznih aditiva, pa i hidrogenizovanih ulja i margarina. Te jeftine zamene za maslac pri zagrevanju oslobađaju kancerogene materije i otpuštaju ih u telo.

Kobasice
foto: Shutterstock

Transmasti su opasne jer ih telo ne apsorbuje, već se talože u vezivnom tkivu i odlaze u potkožno masno tkivo. To otežava proizvodnju insulina, utiče na stvaranje gasova u krvnim sudovima i povećava rizik od srčanih bolesti.

Drugim rečima, transmasti povećavaju nivo holesterola, izazivaju insulinsku rezistenciju i dijabetes. Uzrokuju povećanje telesne težine što opterećuje razne organe i sisteme.

pecivo
foto: profimedia

Ukratko, za zdravo telo i duh važno je jesti namirnice bogate hranjivim materijama koje hrane mikrobiom: voće, povrće, celovite žitarice, orašasti plodovi, semenke i mahunarke.

Sva ta hrana sadrži vlakna i polifenole koji hrane dobre bakterije. Dobra opcija je fermentisana hrana poput kefira, kiselog kupusa i kimčija, koja je bogata probioticima koji pogoduju crevima. I, naravno, ne zaboravite da pijete puno vode.

(Stil/ Index.hr)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs