Kako se spremaju najnezdravija jaja: Ako ih ovako jedete, niste ni svesni šta unosite u organizam

Mnogi prave grešku kada pirpremju jaja, a od načina na koji to radite zavisi kvalitet.

Lepi & Zdravi
Kako se spremaju najnezdravija jaja: Ako ih ovako jedete, niste ni svesni šta unosite u organizam
Foto: Profimedia

Jaja su veoma zdrav proizvod od kojeg se ne treba odricati ni u kom uzrastu, osim u slučajevima kada su iz zdravstvenih razloga kontraindikovana za konzumaciju ili ih treba ograničiti.

Jaja su čist, lako svarljiv protein, velika količina zdravih nezasićenih masti (linolna, oleinska i druge masne kiseline), vitamini A, B1, B2, B6, B9, B12, E, D, PP, holin, biotin i druge korisne supstance.

Ovaj proizvod je potreban za podršku mišićne mase, metabolizma, sinteze hormona i enzima, normalnog funkcionisanja mozga i nervnog sistema, jačanja imunog sistema i mnogih drugih funkcija organizma.

Jaja
foto: Vladislav Nosick / Alamy / Alamy / Profimedia

Najzdravija jaja su meko kuvana

A takođe i poširana jaja, kada se razbijeno jaje sipa u ključalu vodu - tačnije, u levak za ključale vode kreiran kašikom.

I poširana i meko kuvana jaja sadrže sirovo žumance (sačuvani su svi vitamini i zdrave masti, koje ne samo da ne vole dugu toplotnu obradu, već zbog toga postaju i štetne) i nežno kuvane proteine (bolje se apsorbuju nego sirove).

Ovo su jaja koja se najbolje jedu za doručak.

Dijeta, Mršavljenje, kuvana jaja, Doručak
foto: Shutterstock

Najštetnija su jaja pržena na puteru

Prvo, kao rezultat prženja, uništavaju se vitamini i nezasićene masne kiseline, što dovodi do stvaranja toksina.

Drugo, isto se dešava i sa samim puterom u kome pržite jaja. Ako ćete pržiti, onda koristite ili rafinisanu mast, ili mast koja je otopljena i uklonjena iz štetnog taloga, ili životinjsku mast.

Jaja, Doručak, pržena jaja
foto: Shutterstock

Treće, kontakt proteina sa uljem (i šećerima koje sadrži) na visokim temperaturama dovodi do procesa glikacije, što rezultira stvaranjem veoma štetne supstance, koja se konvencionalno naziva krajnji proizvod napredne glikacije (AGE). Ova supstanca se smatra jednim od glavnih faktora starenja.

CPG prženih jaja je previsoka – 2749 jedinica naspram 90 za meko kuvana i poširana jaja. Uporedite brojeve i izvucite zaključke.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs