Zašto je mast neophodna posle 50. godine: Ako planirate da živite dugo i zdravo, hranite se ovako

Nakon 50. godine treba obratiti pažnju na unos masti.

Lepi & Zdravi
Zašto je mast neophodna posle 50. godine: Ako planirate da živite dugo i zdravo, hranite se ovako
Foto: Profimedia

Počinjete sve više da razmišljate o tome šta možete da jedete da biste se osećali energično i aktivni. Želimo da možemo lako da idemo na posao , da idemo na ples sa prijateljima i da se osećamo dobro. U ovom slučaju, dokazani proizvodi dolaze u pomoć, o čemu ću vam reći.

Tajna očuvanja zdravlja u starosti je jednostavna! Zašto baš nakon dostizanja granice od 50 godina? Postavlja se pitanje: zašto je toliko važno konzumirati sve ove proizvode nakon 50 godina? Na kraju krajeva, kada ste mladi, retko razmišljate o sastavu svoje hrane. Međutim, sa godinama, naše telo prestaje da se oporavlja tako brzo i potrebni su mu dodatni resursi da se nosi sa svakodnevnim stresom.

Dijeta, Ishrana, zdravlje, namirnice
foto: Shutterstock

Nakon 50 godina, nivo hormona se smanjuje

Mišići i zglobovi slabe i nastaju hronične bolesti. Zbog toga ishrana postaje kritično važna u ovom periodu. Bukvalno podržava sve sisteme tela, poboljšava kvalitet života i pomaže u održavanju aktivnosti i vitalnosti dugi niz godina.

Salo nije samo ukusna poslastica

I prava korist za telo. Mnogi ljudi vole svinjsku mast, ali se mnogi zbog nje i stide, plašeći se da nije baš zdrava. Međutim, istraživanja pokazuju da svinjska mast sadrži masne kiseline poput oleinske i linolne kiseline, koje pomažu u održavanju zdravlja krvnih sudova i srca.

Korisnost svinjske masti se manifestuje u prisustvu vitamina A, D i E. Ovi vitamini pomažu koži da ostane mlada , usporava proces starenja i štiti od negativnih efekata ultraljubičastog zračenja i drugih štetnih faktora.

Svinjska Mast
foto: Shutterstock

Ublažava upale

Svinjska mast pomaže u smanjenju upale u telu, što je posebno važno kako starimo. Smanjuje nivo holesterola. Zaboravite sve predrasude o štetnosti svinjske masti . Kada se konzumira umereno, može pomoći u normalizaciji nivoa holesterola zbog sadržaja "zdravih" masnih kiselina.

Međutim, prijatelji, ovde postoji jedna nijansa. Naravno, ne treba preterivati - dovoljan je mali komad dnevno. Štaviše, savršeno utažuje osećaj gladi, pa i posle malog zadovoljstva sa svinjskom mašću nema želje da se najedate kolačićima ili lepinjama. Zamislite da uveče uživate u komadu svinjske masti, znajući da je to dobro za vaše zdravlje. Zar to nije radost?

mast, Svinjska Mast
foto: Shutterstock

Orašasti plodovi - izvor mladosti i zdravlja

Nastavimo naš put ka zdravlju! Još jedan neverovatan proizvod koji nam može pomoći da ostanemo budni i bistrog uma do 90. godine starosti su orasi. Bilo da su u pitanju bademi, orasi, indijski oraščići ili kikiriki, svi su bogati zdravim mastima i proteinima koji su našim telima potrebni dok starimo.

Prednosti orašastih plodova

Magnezijum i kalijum za zdravlje srca. Srcu je potrebna posebna briga sa godinama, a orasi postaju nezaobilazni asistent u tome. Ovi minerali pomažu u kontroli krvnog pritiska i jačaju srčane mišiće.

Antioksidansi protiv starenja. Orašasti plodovi su bogati antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv upala i usporavaju proces starenja. To znači da će vaši krvni sudovi ostati fleksibilni i jaki.

Orašasti plodovi pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi i kontrolišu insulinsku rezistenciju, posebno kako starimo. Idealna užina je šaka orašastih plodova dnevno. Oni će vam pomoći da uravnotežite nivo šećera nakon obroka i daju energiju tokom dana, posebno kada se konzumiraju nakon treninga ili tokom rada.

orasi, orah
foto: Shutterstock

Ribe, posebno masne sorte kao što su losos, haringa i skuša, su važan izvor omega-3 masnih kiselina i "generalno"

Oni pomažu u smanjenju upale i održavaju telo zdravim tako što mu daju energiju.

Riba kao blagotvorna poslastica za duh i telo. Kako starimo, naše kognitivne sposobnosti opadaju, ali redovno jedenje ribe može pomoći da naš mozak ostane u formi. Zahvaljujući tome, pamćenje postaje bolje i reakcije postaju osetljivije . Riba takođe promoviše zdravlje zglobova: omega-3 smanjuju upalu i poboljšavaju pokretljivost zglobova. Važan plus su zdravi proteini sadržani u ribi, koji pomažu telu da se oporavi, održava mišiće i obezbeđuje energiju za aktivan životni stil.

Ribu se preporučuje jesti najmanje 2-3 puta nedeljno, posebno ako želite da održite kardiovaskularno zdravlje i poboljšate funkciju mozga. Lako je, ukusno i, što je najvažnije, efikasno!

Kada je u pitanju uključivanje ove hrane u vašu ishranu, važno je da razgovarate o tome kako to učiniti kako treba da se ne biste osećali kao da ste na dijeti. Sve bi trebalo da bude prirodno i nenametljivo!

Rakija: Zdravlje ili opasnost?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs