Prelivena pita se mesom je svojevrsni specijalitet koji su posebno naše bake pravile. Toliko je sočna i neodoljiva da svakoga osvoji već pri prvom zalogaju. A kada se nađe na trpezi, cela porodica se obraduje. Oni koji su je probali, tvrde da je bolja i ukusnija od bureka, zato vam preporučujemo da je obavezno napravite i uverite se sami!
Sastojci:
- 2 veće glavice crnog luka
- 2 manja veza mladog crnog luka
- 500 gr mlevenog mesa
- 2 rendana krompira
- biber
- suvi začina
- so
- ulje
- 500 gr tankih kora
- 3 jaja
- 200 ml jogurta
- 100 ml kisele vode (može i mleko)
Način pripreme:
Iseći sitno crni luk i mladi luk i upržiti, pa dodati mleveno meso i dinstati ga 15 minuta. Potom dodati rendani krompir, biber, suvi začin i soli po želji. Sve dobro izjednačiti.
U podmazani pleh ređati dve kore koje se naulje, a onda staviti treću i na nju tri kašike fila. Ponavljati postupak sve dok ne istrošite nadev.
Zatim sa dve kore "ušuškati" pitu i iseći je na kocke. U veće lonče umutiti jaja, jogurt i kiselu vodu. Preliti pitu i protresti. Peći na 200 stepeni oko 50 - 60 minuta da ispari tečnost i lepo zarumeni.