Brinite o njihovom zdravlju od najranijih dana

Apsolutna superhrana: Ovih 12 namirnica vaša deca moraju da jedu!

Ishrana dece, pogotovo u ranoj fazi razvoja, od vitalnog je značaja za njihovo zdravlje

Vaše dete & vi
Autor:
Apsolutna superhrana: Ovih 12 namirnica vaša deca moraju da jedu!
Foto: Shutterstock

Deca umeju da budu probirljiva i ponekad tvrdoglava kada je hrana koju im servirate u pitanju. Neka će, čiji su roditelji srećnici, jesti sve što im se servira, ali većina će odbijati da jede namirnice koje su zdrave i neophodne za njih zdrav rast i razvoj. Tu roditelji moraju da postanu mađioničari i nađu načina da dete, i pored odbijanja, pojede hranu koja je nutritivno važna.

Veliki je broj namirnica koje su na listi hrane koja se preporučuje za decu, a mi smo izdvojili 12, za koje stručnjaci kažu da su nezamenjive u smislu pravilnog rasta i razvoja vašeg deteta.

Žitarice

Žitarice predstavljau važan izvor energije, a najkvalitetnija među njima je ovas. Ovas je veoma su bogat vlaknima, sadrži vitamine B grupe, bakar, gvožđe, cink koji je važan za imuni sistem i fosfor.

Orašasti plodovi

Orasi, bademi, lešnici i drugi orašasti plodovi sadrže zdrave masti, kalcijum, magnezijum, bakar i dobar su izvor proteina. Decu ih mogu jesti same, kao užinu ili grickalice umesto nezdravih prerađenih grickalica.

Očistiće pluća od nakupljenih toksina neverovatnom brzinom: Ove namirnice treba jesti svaki dan!

foto: Shutterstock

Zeleno povrće

Ono je najčešće na listi hrane koju deca odbijaju da jedu, ali kupus, brokoli i kelj sadrže veoma važne fitonutrijente koji poboljšavaju probavu, štite od slobodnih radikala, a sadrže i visoke doze vitamina, pa su samim tim neophodni u ishrani deteta.

Paradajz

Paradajz je izvor brojih vitamina i minerala, poput vitamina C i E, fosfora i folne kiseline. Najbolje je da ga dete jede u svežem obliku, ali od njega možete napraviti i pire ili sok. Ono što je važno istaći je da paradajz spada u jake alergene, pa je neophodno pre početka upotrebe proveriti da li je dete eventualno alergično.

Spanać

Kada smo bili mali mornar Popaj je bio taj koji nam je „pričao“ koliko je spanać važan za naše zdravlje. Mi smo porasli, ali spanać je i dalje ostao bitan deo ishrane za naš decu. Ova namrirnica je veoma važna za imunitet i sadrži veliki broj antioksidanasa, koji su dobri za kožu. Takođe, spanać sadrži visok nivo gvožđa, magnezijuma i vitamina K, koji su važni za kosti.

7 zdravstvenih prednosti čia semenki: Jedna od najzdravijih namirnica na svetu koja čini čuda za organizam!

foto: Shutterstock

Cimet

Naučna istraživnanja su pokazala da cimet reguliše nivo šećera u krvi, pa je stoga veoma koristan začin. Najpraktičnija primena je da ga mališanima pospete preko sutlijaša ili sipate u jogurt ili voćni sok.

Borovnice

Ove božanstvene bobice sadrže dosta organske kiseline kao što su jabučna I limunska, a takođe imaju visok sadržaj folne kiseline. Pored toga, veoma su jak antioksidans, a zbog oblika, boje i ukusa deca ih uglavnom vole. Možete ih mališanima poslužiti same, ali kao dodatak ovsenoj kaši ili voćnoj salati.

Riba

Riba je veoma zdrava i nutritivno vredna, a za decu može se posebno izdvojiti losos i tuna jer obliluju omega 3 masnim kiselinama koje su od velike važnosti za razvoj mozga i kardiovaskularnog sistema. Važno je napomenuti da sa uvođenejm ovih namirnica u jelovnik vašeg deteta treba otpočeti oko 9 meseca života.

Domaći sirup protiv suvog kašlja: Mogu ga piti i deca i odrasli! (RECEPT)

foto: Profimedia

Jogurt

Jogurt je bogat vitaminima i mineralima, poput kalcijuma, fosfora, vitamina B i cinka. Ukoliko se vašem detetu baš ne dopada ukus jogurta, uvek u njega možete naseckati voće i dodati kašičicu meda, što će sigurno biti prihvatljivije vašem detetu.

Jaja

Jaja su nezamenjiva u ishrani dece, jer su jedan od najjačih izvora protein, koji daje snagu i energiju. Pored toga, jaja možete pripremiti u bezbroj varijacija, tako da će jednu od njih vaš mališan sigurno voleti.

Bundeva

Bundeva je bogata betakarotenom, a sadrži i veliki broj vitamina, mineral i vlakana. Takođe, bundeva sadrži ugljene hidrate koji se lako razgrađuju, pa je pogodna za mališane.

Pasulj

Pasulj je dobar izvor proteina, vlakana i kalcijuma. Takođe, pasulj je hrana koja lako dovodi do sitosti i odličan je za obroke dece koja su posebno aktivna.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs