nARODNI LEK

Domaći sirup protiv suvog kašlja: Mogu ga piti i deca i odrasli! (RECEPT)

Isprobajte ovaj čudotvorni lek koji je izuzetno ukusan

Nutricija
Autor:
Foto: Profimedia

Najbolje i više puta dokazano sredstvo protiv bronhitisa, suvog i hroničnog kašlja kod dece i odraslih je – crna rotkva sa medom.

 

To je recept koji su spravljale i naše bake. Zahvaljujući prirodnim sastojcima, ne samo da je jednostavan i ukusan, već i izuzetno koristan.

 

Ovaj prirodni lek je odlično sredstvo za iskašljavanje kod bolesti gornjeg respiratornog trakta.

 

Potrebno je: veća crna rotkva; med.

 

Priprema: Sirup se priprema uveče za sutradan.

Rotkvu dobro operite i osušite. Ako nije ravna, isecite malo donji deo, da stoji ravno. Odsecite gornji deo, koji će nam kasnije zatrebati.

 

Napravite udubljenje u rotkvi, ostavite zidove debljine oko 2 cantimetra. U udubljenje dodajte 2 kašike meda (da se napuni više od pola rotkve) ili 4 kašike šećera (ako ste alergični na med).

 

Poklopite je poklopcem – gornjim odsečenim vrhom. Ostavite da prenoći.

 

Za to vreme će se u rotkvi pojaviti lekoviti sirup, nezamenljiv u lečenju kašlja. Ujutro možete početi koristiti ovaj lekoviti sirup.

 

Sirup protiv kašlja treba uzimati 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta pre jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a deca po 1 kafenu kašičicu.

 

U toku dana sirup ćete iskoristiti, zato uveče u istu rotkvu opet dodajte med, a sutradan ponovo uzimate ovaj ukusan i lekoviti sirup. Tek posle dva-tri dana, možete promeniti rotkvu.

 

Ovim lekovitim sirupom se brzo oslobađamo suvog i upornog kašlja. A deca će ga prihvatiti sa zadovoljstvom.

 

Jedino, treba da budu oprezni dijabetičari i deca mlađa od godinu dana, jer veća količina meda može izazvati alergiju. Uprkos lekovitosti, postoje kontraindikacije za korišćenje: akutne bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, žučne kese i bubrega.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs