RUČAK ZA DANAS: Arančini, staro italijansko jelo iz srca Sicilije koje se ne zaboravlja lako

Italijanska jela su u Srbiji omiljena, a da li ste probali ukusne arančini?

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Arančini, staro italijansko jelo iz srca Sicilije koje se ne zaboravlja lako
Arančini, Foto: Shutterstock

Prošle nedelje smo pisali o najpoznatijem italijanskom jelu, a danas vam donosimo divan recept iz srca Sicilije - arančini:

Potrebno:

  • Pola kilograma pirinča
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 3 štapića celera
  • 3 čena belog luka
  • 300 grama mlevenog mesa po izboru
  • 150 ml koncentrata paradajza
  • mocarela
  • ulje,
  • voda
  • so i biber
  • bosiljak
  • prezla
  • 3 jaja
    Arancini
    foto: Printscreen/youtube

Priprema: Uporedo pravite dva fila: pirinač i fil sa mesom. Crveni fil od mesa pravite kao za špagete bolonjeze: izdinstate luk, izrendande šargarepu, iseckate celer i sve propržite. Dodate meso, začine i paradajz sos i ostavite da se lepo ukrčka dobo.

Za to vreme u posebnu šerpu stavite malo ulja i propržite malo crnog luka. Zatim dodajte začine i nalijte oko litar vode. Dodajte opran pirinač i pustite da se lagano kuva. Mešajte ovremeno.

Kada su oba fila gotova, spremate arančine. Spremate ih tako što na ruku stavite malo pirinča, a potom malo fila od mesa i par kockcia mocarele. Uvaljate sve u lopticu, a potom tu lopticu u jaja, pa u prezle i pržite na u dubokom ulju.

Ostavite arančine na papirni ubrus da se ocede, a potom ih poslužite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs