Jedno od najpoznatijih italijanskih jela je upravo rižoto. Uz njega nije potrebno jesti hleb, ali je potrebno iseckati veliku činiju sveže salate. I eto vam kompletnog obroka, hranljivog i zdravog za 20 minuta!
Sastojci:
- 300 g bundeve
- 200 g pirinča
- 1 crn luk
- 1 čen belog luka
- 1dl belog vina
- 2l bujona
- 40 g putera
- 3 kašike maslinovog ulja
- so, biber
- 50 g parmezana
- nekoliko listova sveže žalfije ili prstohvat suve
Priprema: Oljuštite i nasecite bundevu na kocke, a crni luk iseckajte sitno. Na dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja propržite crni luk, dodajte beli luk i seckane listove žalfije i pržite oko pola minuta. Nalijte belo vino i kada ispari dodajte još jednu kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja i bundevu seckanu na kockice.
Posolite i pržite poklopljeno 3-5 minuta. Zatim dodajte i pirinač i promešajte. Dodajte kutlaču vrelog bujona i kuvajte mešajući. Dodajte polako bujon kutlaču po kutlaču i mešajte povremeno. Važno je da bujon ne ispari, a i da ga nema previše. Takođe, lagano gnječite bundevu da se na kraju pretvori u pire. Kada je pirinač kuvan al dente, skinite ga sa vatre, dodajte parmezan, puter i sveže mleveni biber i izmešajte.