Jedno od najpoznatijih italijanskih jela je upravo rižoto. Uz njega nije potrebno jesti hleb, ali je potrebno iseckati veliku činiju sveže salate. I eto vam kompletnog obroka, hranljivog i zdravog za 20 minuta!

Sastojci:

  • 300 g bundeve
  • 200 g pirinča
  • 1 crn luk
  • 1 čen belog luka
  • 1dl belog vina
  • 2l bujona
  • 40 g putera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • 50 g parmezana
  • nekoliko listova sveže žalfije ili prstohvat suve

Priprema: Oljuštite i nasecite bundevu na kocke, a crni luk iseckajte sitno. Na dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja propržite crni luk, dodajte beli luk i seckane listove žalfije i pržite oko pola minuta. Nalijte belo vino i kada ispari dodajte još jednu kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja i bundevu seckanu na kockice.

Posolite i pržite poklopljeno 3-5 minuta. Zatim dodajte i pirinač i promešajte. Dodajte kutlaču vrelog bujona i kuvajte mešajući. Dodajte polako bujon kutlaču po kutlaču i mešajte povremeno. Važno je da bujon ne ispari, a i da ga nema previše. Takođe, lagano gnječite bundevu da se na kraju pretvori u pire. Kada je pirinač kuvan al dente, skinite ga sa vatre, dodajte parmezan, puter i sveže mleveni biber i izmešajte.

Italijani znaju kako se lepo živi. Njihove žene neće ostaviti dan u kuhinji, a opet će spremiti ukusno i sočno jelo