Bundeva je jedan od najvećih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Stoga je ovu jesen iskoristite maksimalno i pripremite ukusne poslastice:
Sastojci:
- 4 jajeta
- 2 šolje šećera
- 1 nepuna šolja ulja(120ml)
- pire od bundeve 300g (skuvana bundeva pretvorena u pire)
- 2 šolje brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 12g - pola kašičice sode bikarbone
- 2 kesice vanilin šećer
- 1 kesica cimeta
- marmelada od šipka (oko 400g)
- krem sir neutralni 300g
- 80g šećera u prahu
- 300ml slatke pavlake
- šaka seckanih oraha
Priprema: Jaja, šećer, ulje, pire od bundeve, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanil šećer i cimet umutite u glatku smesu pa ispecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata. Izbušite kolač pa ga premažite i napunite rupe sa marmeladom.
Umitite sir, šećer i neutralnu pavlaku pa premažite preko kolača. Pospite orasima i poslužite.