obavezno probajte

RECEPT ZA DOMAĆI KEČAP: Mera za 8 tegli koje će vam trajati do leta naredne godine

Proveren recept za najukusniji domaći kečap koji ćete obožavati!

Recepti
10:04h Autor:
RECEPT ZA DOMAĆI KEČAP: Mera za 8 tegli koje će vam trajati do leta naredne godine
Proveren recept za najukusniji domaći kečap, Foto: Shutterstock

Kupovni kečap je prepun šećera, u sebi ima vrlo mali procenat pravog paradajza, kao i ostalih zdravih sastojaka. Zato je najbolja opcija da svoju zimnicu upotpunite ovim receptom za domaći kečap. Pravi se veoma lako, a ne iziskuje ni mnogo novca. Konzervisan je pasterizacijom.

Neophodni sastojci:

  • 5 kg zrelog paradajza,
  • 2-3 grančice celerovog lišća,
  • 40 grama šećera,
  • 1 dl vinskog sirćeta,
  • 2 dl ulja,
  • 3 lista lorbera,
  • 5 ljutih papričica (ukoliko želite ljut kečap),
  • 1 kašika soli

Ova količina proizvoda je dovoljna sa osam manjih tegli.

Kečap
foto: Profimedia

Način pripreme:

Oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom, pa sitno iseckati lišće celera. Vrlo sitno iseckati ljute papričice. Paradajz oljuštiti i samleti u blenderu. Ukoliko imamo mašinu za pravljenje soka od paradajza, koja prilikom mlevenja odvaja ljuske od ploda, upotrebićemo nju.

Sok od paradajza staviti u veću šerpu, pa ga zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu na vrlo tiho kuvanje. Dodati seckan celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. Kuvati koliko je potrebno da bi se količina smanjila na 1/3, u početku mešajući povremeno, a kasnije češće. Proveriti da li je kečap dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno.

crvena hrana, povrće, paradajz, paprika, Rotkvice
foto: Shutterstock

Odabrati i oprati lepe tegle koje nisu oštećene, ostaviti ih da se ocede, a pola sata pre završetka kuvanja kečapa staviti ih na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C. Isključiti ringlu na kojoj se kuvao kečap, a i rernu. Vaditi suvom krpom jednu po jednu teglu, i uvek zatvoriti vrata od rerne da se ostale tegle ne bi hladile. Puniti tegle kečapom pomoću manje kutlače ili levka za punjenje tegli.

Tegle, Sterilizacija tegli
foto: Shutterstock

Ispod svakog poklopca staviti komad celofana, da kečap ne bi došao u dodir s poklopcem. U slučaju da nemamo poklopce, staviti po 2 komada celofana s dve gumice.

Tegle uviti u nešto toplo, dobro ih ušuškati i ostaviti da se hlade naredna dva dana. Potom ih odložite na neko hladno i tamno mesto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs