Kolač sa ukusom kafe i čokolade je sve što vam je potrebno za pravo uživanje tokom dana:
Za koricu za kolač:
- 2 jajeta
- 20 ravnik kašika braon šećera
- 1 dl ulja
- 1,5 dl mleka
- 10 kašika mekog brašna
- 10 kašika oštrog brašna
- 1 kašika kakaa
- 1 kašika kafe
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 25 kašika ravnih braon šećera
- 10 kašika vode
- 50 g čokolade
- 200 g margarina
- 100 g mlevenih lešnika
- 100 g mlevenog keksa
- 1 kašikica kafe
Glazura.
- 100 g čokolade
- 1,5 dl slatke pavlake
Priprema: U činiju za mućenje staviti jaja, dodati šećer i mutiti sa mikserom dok se šećer ne otopi. Potom dodavati ostale sastojke: ulje i mleko, promešati. U poseboj činiji pomešati oba brašna, kakao, kafu i prašak za pecivo. Sjediniti i sve izmešati na najmanjoj brzini sa mikserom ili kašikom. Rernu upaliti na 180 stepeni. Na tepsiju staviti papir za pečenje i izliti smesu, poravnati i staviti koricu da se peče. Nakon trideset minuta uzeti čačkalicu i proveriti, ako čačkalica kad je ubodete izađe čista kolač je gotov. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se piškota ohladi. Skinuti papir za pečenje i piškotu vratiti nazad u tepsiju, pišu Recepti.
Fil: Za fil prokuhati šećer vodu, margarin, kafu i čokoladu, u maloj šerpi. Skloniti sa vatre i dodati keks i lešnike. Sve izmešati, Istresti na pečenu piškotu, izravnati. Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade i slatke pavlake, čokoladu i slatku pavlaku staviti u šerpicu na srednju temperaturu, mešati dok se pavlaka i čokolada ne sjedine, ali ne sme provreti. Preliti preko fila i celi kolač ostaviti da se ohladi, potom rezati kocke. Uživajte u kolaču