Njoke s pršutom
Sastojci:
kašika maslaca
200 g pavlake za kuvanje
90 g pršuta
nekoliko listića sveže ili sušene žalfije
manji čen belog luka
pola kašičice senfa
so i biber po želji
500 g njoka
Priprema: Rastopite kašičicu maslaca na vrućem tiganju pa mu dodajte pavlaku, pustite neka se zagreje pa dodajte iseckan pršut i manji čen belog luka. Posolite i pustite da proključa.
U vreloj, ključaloj i slanoj vodi kuvajte njoke punjene sirom. Kada se skuvaju, pomešajte ih sa napravljenim sosom.
U dobijeni sos dodajte još i biber po želji, pola kašičice senfa i tri listića žalfije, prstima ih iskidajte na veće komadiće. Promiješajte sve i poslužite.
Špageti ala Amartikana sa slaninom
Sastojci:
1 feferon ili pola kašičice ljutog čili sosa
250 g seckane slanine
500 g pasiranog paradajza
1 čen belogluka
maslinovo ulje
400 ili 500 g testenine/ špagete
80 g rendanog kačkavalja
Priprema: Na malo maslinovog ulja dinstajte kratko preprženi beli luk i seckanu slaninu. Ne sme biti prepržen ili hrskav, samo treba pustiti malo masnoće, pa mu ubrzo dodajte pasirani paradajz. Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi da bude al dente, ocedite i sačuvajte malo vode od kuvanja. Testeninu dodajte u sos, pa po njoj narendajte kačkavalj, ako je potrebno, dodajte malo vode od kuvanja.
Testenina u belom sosu sa spanaćem
Sastojci:
400 g testenine
2 kašičica maslaca
2 čena belog luka
250 ml mleka
170 g sirnog namaza
80 g rendanog parmezana
250 g svežeg spanaća
biber i so po želji.
Priprema: U dubokom tiganju rastopite maslac i prodinstajte kratko beli luk samo da omekša i pusti aromu. U tiganj dodajte mleko i sirni namaz te rendani parmezan i mešajte dok sos ne proključa. Dodajte zatim sveže mleveni biber i so po želji te svež spanać. Kuvajte dok se spanać skuva. Skuvanu testeninu stavite u sos i pustite da se krčka još par minuta.
Ako nemate volju da se dugo zadržavate u kuhinji, ova tri recepta su sve što vam je potrebno za prve jesenje dane