RUČAK ZA DANAS: Jedini ispravan način kuvanja pasulja - nikako ga ne potapajte u vodu već u OVO

Kako se pravilno kuva pasulj, da bi se zadržale sve hranljive materije

Recepti
10:49h Autor:
RUČAK ZA DANAS: Jedini ispravan način kuvanja pasulja - nikako ga ne potapajte u vodu već u OVO
Pasulj, Foto: Shutterstock

Pasulj je jelo koje većina nas sprema barem jednom nedeljno. Posan pasulj se smatra jelom koje se najjednostavnije i najlakše sprema. Svi znamo proceduru, pasulj se potopi noć pre kuvanja u vodu, sutradan se procedi i kuva sa dodatkom luka, šargarepe i suvog mesa (ili bez mesa).

Međutim, endokrinolog Zuhra Pavlova tvrdi sledeće:

"Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i semenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti veoma štetne za organizam zbog fitinske kiseline. Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink. Kao rezultat toga, oni se izlučuju iz tela pre vremena, odnosno pre nego što donesu bilo kakvu korist našem organizmu.

Digestivni trakt ne sadrži "barijeru" koja će zaštititi od fitinske kiseline koja sprečava organizam da apsorbuje minerale, belančevine i masti. Posledica je deficit važnih nutrijenata a koji će dalje uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sistema. Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca," kaže doktorka Pavlova, a prenosi Espreso.

Pasulj
foto: Shutterstock

Ali kako se rešiti te problematične fitinske kiseline?

Pavlova je navela nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline. Jedan od njih je toplotna obrada. Ova metoda smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 odsto. Najbolji efekat se, pak, postiže potapanjem namirnice u vodu. Jedini nedostatak ove metode jeste što zahteva dugo vremena.

Na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati.... Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.

Enfokrinološkinja je predložila još jedan način koji pomaže da se neutrališe fitinska kiselina, a to je da se "problematične" namirnice potope u surutku. Takođe, prilikom klijanja pasulja i žitarica, količina fitinske kiseline se smanjuje za otprilike pola. Kombinovana obrada namirnica je najbolji metod, kaže Pavlova. Ako se ista hrana prvo potopi, pa kuva ili peče, tako će se iz nje najviše "izbaciti" fitinska kiselina.

pasulj
foto: Shutterstock

Koje još namirnice su bogate fitinskom kiselinom

Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline, endokrinološkinja je izdvojila zob, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju. Takođe, problematični su i neki od orašastih plodova kao što su lešnici, pekani, bademi i orasi. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama.

Kako se pravilno kuva pasulj?

Pasulj možete da potopite u surutku noće pre kuvanja. A zatim sutradan pasulj procedite i kuvajte na ovaj način:

Izdinstajte 1 glavicu crnog luka na malo masti. Dodajte rendanu šargarepu, 3 čena belog luka i pasulj. Stavite i 2 lista lovora, so i biber. Kuvajte najmanje sat vremena. Ukoliko želite u pasulj možete da dodate i suvo meso, slaninu ili kobasice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs