KAKO NAPRAVITI SLAVSKI KOLAČ KORAK PO KORAK: Uspeva baš svima, pa i početnicima

Ovo je osnovna i posna verzija slavskog kolača kakav se spremao "po starinski"

Recepti
08:20h Autor:
KAKO NAPRAVITI SLAVSKI KOLAČ KORAK PO KORAK: Uspeva baš svima, pa i početnicima
Slavski kolač, Foto: Printscreen/youtube/Pekar Pekarica

Kada jednom usavršite pravljenje slavskog kolača, više za vas neće biti prepreke. Isprobajte ovu varijantu koja je najjednostavnija i najukusnija:

Potrebno je:

  • 20 grama kvasca
  • 2 kašike vode
  • 500 grama belog brašna tip 500
  • 2 kašičice soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 250 ml vode

Priprema: U posebnu činijicu razmutite 2 kašike vode i kvasac. Ostavite to sa strane. U veliku vanglu prosejte 500 grama brašna. 4 kašike brašna odvojite sa strane. U brašno dodajte 2 kašičice soli, 1 supenu kašiku šećera, 2 kašike ulja, rastopljen kvasac, oko 250 ml vode pa testo umesite glatko. Dodajte jednu po jednu od onih četiri kašika brašna, pa premesite testo. Ostavite ga da naraste oko 45 minuta.

Slavski kolač
foto: Printscreen/youtube/Pekar Pekarica

Testo potom premesite, pa podelite na 3 dela: jedan od 100 grama, jedan od 210 grama i treći od 530 grama.

Slavski kolač
foto: Printscreen/youtube/Pekar Pekarica

Testo premesiti u loptice. Onaj deo od 210 grama, podeliti na 3 dela. Svaki deo premesiti u loptice. Deo od 530 grama isto premesiti i formirati loptu. Ostaviti sve loptice da se odmore oko 10 minuta.

Slavski kolač
foto: Printscreen/youtube/Pekar Pekarica

Kalup za pečenje podmažite, pa u njega stavite onu "lopticu" testa od 530 grama. Prekrijte folijom i ostavite da naraste.

Od ostalih loptica pravite pletenice kojima ćete ukrasiti slavski kolač. Kad pletenicama ukrasite slavski kolač, ostavite ga poklopljenog da naraste još malo, premažite ga uljem pa ga onda pecite 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs