evo načina!

Umesto da bacate ostatke hrane iz frižidera, pretvorite ih u ukusan obrok: Kreativnost u kuhinji na delu!

Potrudite se malo i videćete da može!

Recepti
Autor:
Umesto da bacate ostatke hrane iz frižidera, pretvorite ih u ukusan obrok: Kreativnost u kuhinji na delu!
Foto: Profimedia

Prehrambeni otpad štetan je za životnu okolinu. Sa više od 150.000 tona hrane koja se dnevno potroši samo u SAD mnogi osvešćeni potrošači hrane počinju da traže načine da smanje svoj uticaj na zagađenje okoline.

Ako spadate u grupu ljudi koja želi da smanji sopstveni otpad od pojedene hrane, jedina stvar koju trenutno možete učiniti je da reciklirate svu hranu koju jedete.

Umesto da bacite ostatke hrane ili hranu koja je predugo stajala u vašem frižideru, razmislite da je na neki način pretvorite u ukusan obrok.

Evo 11 jednostavnih načina da reciklirate hranu i time smanjite prehrambeni otpad koji ostaje za vama.

Bajati hleb

Stari hleb najlakše je baciti u kantu za smeće, ali je pametnije da ga iskoristite za neki obrok (popara, prženice, krutoni ili tost). Takođe, možete ga pretvoriti u mrvice (prezle) koje ćete iskoristi za pohovanje neke hrane ili pravljenje ukusne šnicle, a veoma ukusna je i musaka od bajatog hleba.

Osušeni voćni plod

Ako stoje jedna ili dve smeđe mrlje na jabukama to ne znači nužno da su one spremne za bacanje. Naime, i najmanje estetski privlačna jabuka može biti jestiva. Pomoću blendera možete smanjiti otpad od hrane tako što ćete tu jabuku koja je donekle načeta propadanjem pretvoriti u ukusan smuti.

Brokoli i karfiol

Iako ih je teže jesti, stabljike karfiola i brokolija jednako su hranljive kao i cvetovi. Ako ih isečete na tanke režnjeve i dodate u salati, uštedećete mesta u korpi za smeće za deo ovog povrća koji biste verovatno tu odložili.

Riba

Gotovo svaki deo ribe se može koristiti u ishrani. Postoji mnogo tekstova na internetu u kojima možete potražiti detalje kako jesti delove ribe koje mnogi iz straha otklanjaju, poput riblje glave ili vrata.

Kore citrusa

Kora od pomorandže ili limuna prepune su vitamina C. Najviše se koriste u receptima za kolače kako bi se dodala raznovrsnost u ukusu određene poslastice.

Sir i njegova kora

Iako je kora od sira (kačkvalja) možda nezahvalna da se narenda preko testenine, ona je i dalje ukusna i ne treba je baciti. Koru od sira možete istopiti u loncu supe ili bujona kako biste pojačali njihov ukus.

Kosti i masti

Ogromna je vrednost koju hrani daju životinjskih masti. Postoji takođe mnogo internet vodiča za to kako da životinjsku masnoću pretvorite u salo ili loj. Kosti se takođe mogu koristiti dalje, posebno ako u kući ili komšiluku imate kućne ljubimce, kojima će svaka kost doći kao neočekivana ukusna poslastica.

Biljke stabljike

Stabljike i koren biljaka takođe su prepuni ukusa, a mi to često zanemarujemo, pa ih bacamo. Biljne stabljike su, na primer, baza u pastama koje se spremaju u Tajlandu.

Vino

Ako je predugo već otvorena flaša vina najlakše je njen sadržaj poslati u kanalizacioni odvod. Međutim, iako sigurno ne volite da pijete ukiseljeno vino, možete ga dodati u pojedina jela kako da biste im dodali na ukusu.

Lišće povrća

Listovi povrća poput šargarepe često se odbacuju, ali se oni mogu svakako dodati u vaše obroke. Fino seckani listovi povrća poput cvekle ili rotkvice mogu se dodati u mnoge salate.

Kora povrća

Kora korenastog povrća poput krompira se često veoma lako baca u smeće. Međutim, sačuvajte te jestive kore kojima možete dodati finu, hrskavu šargarepu, zatim malo morske soli i maslinovog ulja pa sve zajedno pecite dok ne porumeni.

Dakle, postoji veliki broj načina na koji možete smanjiti prehrambeni otpad reciklirajući svaki komad hrane u svom domaćinstvu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs