Bliži nam se Uskrs koji pravoslavni vernici najčešće proslave u krugu porodice i kućnoj atmosferi.
U prazničnom duhu biramo najlepšu i najukusniju hranu.
Neizostavni deo svake srpske praznične trpeze jeste torta. Ovaj put vam donosimo pet recepata za svečane torte koje se brzo prave, a čiji ukus je čaroban.
1. Saher torta
Potrebni sastojci:
Za testo:
- 7 jaja
- 120 g putera
- 120 g šećera
- 120 g čokolade za kuvanje (otopljene i ohlađene)
- 120 g brašna
- četvrt kašičice soka od svežeg limuna
Za fil:
- šolja pekmeza od kajsije
- 3 kašike samlevenog pekmeza od kajsija
- Za glazuru:
- 100 grama kvalitetne crne čokolade
- 2 kašike putera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh premažite puterom i pospite brašnom.
Razdvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite, a žumanca sačuvajte. Penasto umutite puter, dodajte mu polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, svaki put muteći dok se masa ne izjednači. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Čokolada mora da bude ohlađena, inače će da istopi puter. Mutite sve mikserom dok ne dobijete glatku masu, pa je ostavite po strani.
Umućenim belancima dodajte sok od limuna, pa mutite dok se ne stegne. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajte ostatak šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi i sneg ne postane srednje čvrst i sjajan. U masu s puterom dodajte oko trećinu snega od belanaca, i varjačom pažljivo izmešajte. Postepeno dodajte ostatak snega od belanaca.
Prosejte brašno preko cele površine smese i na isti način izmešajte. Podelite i razvucite smesu u dve pripremljene tepsije, pa stavite u rernu. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 35 minuta. Torta je pečena kada čačkalica ubodena u sredinu testa izađe potpuno čista. Ostavite testo u tepsijama oko pet minuta, pa ga izvadite da se hladi na krpi.
Pekmez prokuvajte kako bi se malo zgusnuo. Premažite koru, pa poklopite drugom korom.
Celu tortu premažite mlevenim pekmezom od kajsija, pa razlijte vruću čokoladnu glazuru.
Za glazuru čokoladu izlomite na komadiće i, zajedno s puterom, stavite u malu šerpu. U većem sudu zagrejte vodu do ključanja, skinite s vatre i sačekajte minut. Postavite sud sa čokoladom u sud sa vodom i čekajte pet minuta. Izmešajte smesu dok ne postane glatka. Izvadite iz vode i mešajte dok glazura ne postane dovoljno tečna da može da se razliva.
Glazuru razlijte i razvucite kašikom preko torte.
2. Torta od jagoda
Sastojci za koru:
- 60 g orašastih plodova
- 50 g bademovog brašna
- 2 suve urme
- 1 kašičica cimeta
- 2 kašike kokosovog ulja
- so po ukusu
Sastojci za fil:
- 260 g indijskih oraha
- hladna voda za namakanje
- 120 ml kokosovog mleka u konzervi
- 2 kašike svežeg limunovog soka
- 60 ml otopljenog kokosovog ulja
- 55 ml javorovog sirupa
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 75 g svežih ili smrznutih jagoda
- jagode za ukrašavanje
Priprema:
Stavite indijske orahe u činiju i prekrijte ih hladnom vodom. Pustite da se natapaju najmanje 4 sata ili preko noći dok ne omekšaju.
Napravite koru: Koristeći procesor za hranu, umutite pekane, bademovo brašno, urme, cimet, kokosovo ulje i prstohvat soli. Pekani se moraju u potpunosti raspasti na mrvice, a smesa mora da počne da se lepi. Prebacite dobijenu smesu za koru u prethodno podmazanu podlogu obloženu masnim papirom. Prstima pritisnite smesu za koru u dno posude u ravnomernom sloju.
Napravite punjenje: Iscedite indijske orahe i stavite ih u blender. Dodajte kokosovo mleko, limunov sok, kokosovo ulje, javorov sirup i vanilu. Miksajte dok ne dobijete sasvim glatku smesu, oko 5 do 7 minuta. Otprilike ⅔ dobijenog nadeva prelijte preko kore. Varjačom nežno rasporedite smesu, a zatim uzmite kalup ili posudu u kojoj pripremate kolač i lagano ga stresite ili podignite s pulta kako bi smesa sama sela na svoje mesto.
Stavite u zamrzivač za vreme dok pripremate jagode i ostatak krema, na 10-ak minuta. Dodajte jagode u preostalu smesu krema i uključite procesor hrane dok ponovno ne dobijete glatku smesu. Preko prvog sloja premažite nadev od jagoda. Lopaticom ga poravnajte i ponovno ga podignite i lagano protresite. Tortu ukrasite jagodama. Zatim ponovno zamrznite, na najmanje četiri sata. Pre posluživanja, pustite da 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.
3. Pijana torta s višnjama
Potrebno je:
KORE:
- jaja 6
- šećer 150 g
- brašno 120 g
- kakao 40 g
- prašak za pecivo 1/2 kesice
- mleko 120 ml
FIL:
- mleko 700 ml
- puding od čokolade 2 kesice
- griz 2 ravne kašike
- vanilin šećer 1
- šećer 150 g
- margarin 200 g
- višnje bez koštica 300 g
- rakija višnjevača 6 kašika
- pečeni lešnici 100 g
- šlag krem od čokolade 2 kesice
Kako pripremiti:
Čvrsto umutite belanca, a odvojeno žumanca sa šećerom. U žumanca umešajte kakao, brašno i prašak za pecivo, dodajući pomalo mleka. Na kraju umešajte belanca i od smese ispecite tri kore. Skuvajte puding sa mlekom, šećerom, vanilom i grizom, pa kad se ohladi, umešajte umućeni margarin i podelite smesu napola
U jedan deo stavite seckane lešnike, a u drugi višnje. Odvojeno umutite šlag krem. Svaku koru naprskajte višnjevačom, premažite tankim slojem šlag krema, pa odozgo nanesite fil sa višnjama.
Drugu koru premažite šlag kremom, pa tu stranu stavite preko fila s višnjama. Opet premažite koru šlag kremom, nafilujte filom sa lešnicima i ponovite postupak. Stavite tortu da se hladi i potom premažite preostalim šlag kremom.
4. Čokoladna lešnik torta
Ova torta, bogatog i dubokog čokoladnog ukusa pogodna je za sve vrste proslava, a opet, za istinske ljubitelje čokolade, može da bude i popodnevna neodoljiva, slatka poslastica. Što se tamnija čokolada koristi to je ukus dublji i intenzivniji. Lešnik dodaje tu lepu prženu, orašastu notu, a cimet, ukoliko ga koristite doda ono nešto malo posebnosti.
Sastojci:
Kore: 180 g putera, 180 g šećera u prahu, 9 žumanaca, 160 g otopljene crne čokolade sa preko 63% kakao delova, 180 g proprženih i samlevenih lešnika, 60 g prezle (mrvice od keksa), nakvašene maraskino likerom, 9 belanaca pola kašičice cimeta - opciono
Fil:
- 5 jaja
- 250 g šećera,
- 1 kašika skrobnog brašna,
- 1 vanil šećer,
- 100 g neutralne pavlake,
- 250 g putera,
- 160 g otopljene crne čokolade sa preko 70% kakao delova,
- 150 g proprženih i samlevenih lešnika
Glazura:
- 140 g šećera,
- 1 dl vode ili kafe,
- 140 g usitnjene čokolade
Priprema:
Kore: Umutiti penasto puter sa šećerom pa dodavati jedno po jedno žumance, neprestano muteći. Dodati otopljenu rashlađenu čokoladu i dobro umutiti pa dodati samleven lešnik, prezle (mrvice od keksa) nakvašene maraskino likerom i na kraju pažljivo umešati čvrst sneg od belanaca. Od ove mase ispeći 4 kore. Smesu podeliti u dva okrugla kalupa prečnika 24 cm i peći na 170C oko 35 min. Ispečene biskvite prebaciti na žicu i ostaviti da se potpuno ohlade pa preseći svaki na pola, da se dobiju 4 kore. Za pravougaonu tortu sipati polovinu smese u kalup/tepsiju veličine 24x36 cm pa peći na 180C oko 15 minuta. Ohladiti i preseći na pola. Na isti način ispeći i drugu polovinu. Napomena: U videu nisam dodavala liker u mrvice jer su moje mrvice od mlevenog domaćeg keksa pa imaju u sebi puno i čokolade i vanile i ukusa kolačića od kojih su nastale. Ukoliko koristite hlebne mrvice obavezno treba dodati neku aromu.
Fil: Pomešati jaja, šećer, vanil šećer i skrob pa staviti na paru (ispod staviti lonac sa vodom) da se skuvaju uz češće mešanje žicom. Smesa treba da pobeli i da se zgusne ili da dostigne temperaturu od 80 stepeni. U posebnom sudu umutiti puter, dodati otopljenu rashlađenu crnu čokoladu i propržene i samlevene lešnike, promešati i sipati u ohlađen fil. Ponovo sve promešati, ravnometno premazati 3 kore i tortu sa strane. Ostaviti na pola sata tortu u frižider da se fil dobro rashladi, pa zatim celu tortu preliti glazurom od čokolade i dekorisati po želji. Glazura: U manjoj šerpi prokuvati šećera sa vodom ili vodom u koju je dodata skuvana kafa, skloniti sa vatre, malo prohladiti pa preliti čokoladu i mešati dok se ne dobije lepa sjajna glazura.
5. Reforma torta
Potrebno je:
Za koru:
- 12 jaja
- 250 g šećera
- 2 kašike brašna
- 300 g mlevenih oraha
Za fil:
- 12 žumanca
- 150 g šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 g kakao table
- 250 g margarina
Priprema:
Umutiti belanaca u čvrst šam i postepeno dodavati šećer. Na kraju dodati brašno i mlevene orahe i lagano umešati kašikom.
Smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta. Ispečenu koru podeliti na 3 dela.
Krema: Žumanaca umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari 10 minuta i na kraju dodati obe čokolade. Kada se krem ohladi dodati margarin i dobro umutiti. Svaku koru premazati ohlađenim filom i celu tortu na kraju premazati filom. Po želji ukrasiti čokoladom ili šlagom.