Bliži nam se Uskrs, najveći hrišćanski praznik i mnoge domaćice se hvataju za glavu jer nisu smislile koju će poslasticu da iznesu na uskršnju trpezu. Da ne biste bile u dilemi, donosimo vam recept za 10 najboljih torti ikada.
1. Čokoladna torta s malinama:
Biskvit:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja putera, sobne temperature
- 2 šolje šećera
- 4 jaja
- 2 kašičice vanilin šećera
- 1 1/2 šolje mleka
- 2 šolje svežih malina
Glazura:
- 200g crne čokolade, seckane
- 1 šolja slatke pavlake
Uputstvo:
Umutiti puter i šećer dok ne postane kremasto. Dodati jaja jedno po jedno, pa vanilin šećer.
Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u posebnoj posudi.
Dodati suve sastojke u smesu sa puterom i mešati dok se ne sjedini. Postepeno dodavati mleko.
Dodati maline u smesu i nežno promešati.
Sipati smesu u dva podmazana i pobrašnjena kalupa za tortu. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.
Pripremiti glazuru tako što ćete zagrejati slatku pavlaku do vrenja, a zatim je preliti preko seckane čokolade. Mešati dok se čokolada potpuno ne istopi.
Ohlađene kore premazati glazurom. Ukrasiti po želji.
2. Voćna Pavlova torta:
Kora:
- 4 belanceta
- 1 šolja šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika kukuruznog brašna
Pavlova krema:
- 2 šolje slatke pavlake
- 1 šolja šećera u prahu
- 1 kašičica vanilin šećera
Voće:
Jagode, maline, borovnice (po želji)
Uputstvo:
Umutiti belanca sa sirćetom dok ne postanu čvrsta, dodavati šećer postepeno i na kraju kukuruzno brašno.
Oblikovati meringue koru na plehu obloženom papirom za pečenje i peći na 120°C oko 1.5 sat.
Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Ohlađenu pavlovu koru premazati pavlova kremom i dekorisati svežim voćem.
3. Jafa torta:
Biskvit od čokolade s narandžom:
- 1 šolja brašna
- 1/2 šolje kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 2 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja jogurta
- Kora i sok od jedne narandže
Sloj narandžinog džema:
1 šolja narandžinog džema
Čokoladna glazura:
200g crne čokolade, seckane
1 šolja slatke pavlake
Uputstvo:
Pomešati sve suve sastojke za biskvit. Dodati ulje, jaja, vanilu, jogurt, narandžinu koru i sok. Sjediniti smesu i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta.
Ohlađeni biskvit preseći na dva dela.
Rastopiti narandžin džem i naneti ga na donji deo biskvita.
Pripremiti ganache: zagrejati slatku pavlaku do vrenja i preliti preko seckane čokolade. Mešati dok se čokolada potpuno ne istopi.
Preliti ganache preko narandžinog džema, staviti drugi deo biskvita i ostaviti da se stegne.
4. Doboš torta
Sastojci:
Za kore:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 kesica vanilin šećera
Za fil:
- 4 jajeta
- 150 g šećera
- 150 g čokolade
- 150 g putera
- 1,5 kesica vanilin šećera
Za glazuru:
- 200 g šećera
- 3 kašike vode
Dekoracija: šećer - 1 šolja, kristal; maslac - 1 kockica, za premazivanje kora; orašasti plodovi - samleveni.
Priprema:
Odvojite belanca i žumanca, pa kratko umutite belanca. Zatim im dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Sipajte smesu u tankom sloju u okrugli pleh obložen pek papirom. Pecite je u rerni na 200°C oko 20 minuta. Zatim izvadite i pecite dok ne utrošite svu smesu. Treba da dobijete 5-6 kora. Jednostavnije je da koristite pleh od rerne koji ste obložili pek papirom. Ispecite koru i isecite je na 3 dela. Ako vam je ostalo smese ispecite još jednu koru i isecite je na 3 dela.
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa kuvajte na pari dok ne krene da ključa i ostavite nakon ključanja još 10 minuta. Zatim dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi, pa dodajte vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se stegne. Preko kore mažite hladan fil i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Zatim premažite celu tortu filom. Upržite šećer sa vodom na laganoj vatri, ali vodite računa da šećer ne pregori. Sipajte preko torte. Dok je glazura još vruća, zasecite vrelim nožem. Ukrasite po želji.
5. Ljubičasta lavanda torta:
Biskvit:
- 2 šolje brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja putera, sobne temperature
- 2 šolje šećera
- 4 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica suvog lavandinog cveća (jestivog)
Lavandina krema:
- 2 šolje slatke pavlake
- 1/2 šolje šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica suvog lavandinog cveća (jestivog)
Ukras:
Jestivo cveće (npr. ljubičasti šafran)
Uputstva:
Pomešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutiti puter, šećer, jaja, vanilu i suvo lavandino cveće.
Dodati suve sastojke u mokre i sjediniti smesu. Peći u kalupu za tortu na 180°C oko 25-30 minuta.
Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, vanilom i lavandom.
Ohlađeni biskvit preseći horizontalno na dva dela. Premazati donji deo kreme i staviti drugi deo biskvita.
Premazati tortu ostatkom kreme i ukrasiti jestivim cvećem.
6. Tiramisu torta:
Biskvit:
- 4 jaja, odvojena belanca i žumanca
- 1 šolja šećera
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje jake crne kafe, ohlađene
Krem:
- 1 šolja sira mascarpone
- 1 šolja slatke pavlake
- 1/2 šolje šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Posipanje:
Kakao prašak
Uputstva:
Umutiti belanca dok ne postanu čvrsta, postepeno dodavati šećer. Dodati žumanca i mutiti.
Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo, pa polako mešati. Na kraju dodati ohlađenu kafu i nežno sjediniti smesu.
Peći u kalupu za tortu na 180°C oko 25-30 minuta.
Umutiti mascarpone, slatku pavlaku, šećer i vanilu dok ne postane kremasto.
Ohlađeni biskvit preseći na dva dela. Natopiti donji deo kafom, premazati polovinom kreme, staviti drugi deo biskvita, ponovno natopiti kafom i preliti ostatkom kreme.
Posuti kolač kakaom praškom.
7. Limun-puter torta s makom:
Kolač:
- 1 šolja putera, sobne temperature
- 1 1/2 šolje šećera
- 4 jaja
- Sok i kora od 2 limuna
- 2 šolje brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 šolje maka
- Krema od limuna:
- 1/2 šolje putera, otopljenog
- 1 šolja šećera u prahu
- Sok i kora od 1 limuna
Uputstva:
Umutiti puter i šećer dok ne postane kremasto. Dodati jaja jedno po jedno, pa limunov sok i koru.
Dodati prosejano brašno, prašak za pecivo i mak. Sjediniti smesu.
Peći u plehu obloženom papirom za pečenje na 180°C oko 30-35 minuta.
Pripremiti kremu od limuna: umutiti otopljeni puter, šećer u prahu, limunov sok i koru.
Ohlađeni kolač preliti kremom od limuna.
8. Oreo čizkejk:
Baza:
- 2 šolje mlevenih Oreo keksa
- 1/2 šolje otopljenog putera
Fil:
- 3 pakovanja kisele pavlake (ukupno 600g)
- 1 1/2 šolje šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 4 jaja
- 2 šolje mrvica Oreo keksa
Uputstva:
Pomešati mlevene Oreo kekse s otopljenim puterom i utisnuti smesu u dno kalupa za cheesecake.
Umutiti kiselu pavlaku, šećer i vanilu. Dodavati jedno po jedno jaje, muteći između svakog dodatka.
Dodati mrvice Oreo keksa i lagano sjediniti.
Sipati fil preko baze i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 160°C oko 50-60 minuta.
Ohladiti pre nego što sečete i poslužite.
9. Jagoda-čokoladna torta:
Biskvit od čokolade:
- 2 šolje brašna
- 1 3/4 šolje šećera
- 3/4 šolje kakaa
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje ulja
- 2 kašičice vanilin šećera
- 1 šolja ključale vode
Krema od vanile:
- 2 šolje mleka
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje brašna
- 4 žumanca
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1/2 šolje putera
Fil:
- 1 pakovanje kisele pavlake (250g)
- 1/2 šolje šećera u prahu
- 1 kašičica vanilin šećera
Dekoracija:
Sveže jagode
Uputstva:
Pomešati sve suve sastojke za biskvit. Dodati jaja, mleko, ulje i vanilu, pa dobro izmešati.
Dodati ključalu vodu i promešati (smesa će biti retka).
Peći u dva podmazana i pobrašnjena kalupa za tortu na 180°C oko 30-35 minuta.
Za kremu od vanile, u šerpi prokuvati mleko. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i postepeno dodavati vrelo mleko uz stalno mešanje. Kuvati dok se smesa ne zgusne. Skloniti s vatre, dodati vanilu i puter, mešati dok se puter ne istopi.
Umutiti kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom.
Ohlađene biskvite preseći na dva dela. Na donji deo staviti polovinu krema od vanile, pa fil od kisele pavlake, drugi deo biskvita, drugu polovinu krema od vanile, i ukrasiti svežim jagodama.
10. Šumska voćna torta:
Biskvit:
- 2 šolje brašna
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1/2 šolje putera, sobne temperature
- 1 šolja šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1/2 šolje mleka
Fil:
- 2 šolje šumskog voća (borovnice, maline, kupine)
- 1/2 šolje šećera
- 2 kašičice kukuruznog brašna
Slatka glazura:
1/2 šolje šumskog voća (za dekoraciju)
1 šolja šećera u prahu
2-3 kašike vode
Uputstva:
Pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Umutiti puter, šećer, jaja i vanilu. Dodati suve sastojke naizmenično s mlekom.
Peći u kalupu za tortu na 180°C oko 25-30 minuta.
Umutiti fil: šumsko voće, šećer i kukuruzno brašno. Kuvati dok se voće ne omekša i smesa ne zgusne.
Ohlađeni biskvit preseći na dva dela. Na donji deo staviti fil od šumskog voća, pa staviti drugi deo biskvita.
Pripremiti slatku glazuru: šumsko voće, šećer u prahu i vodu kuvati dok se ne dobije gusta smesa. Ohladiti i preliti preko torte.