vodite računa!

Mamurluk od slatkiša: Osećaj je gori od konzumiranja previše alkohola, a izaziva i zavisnost!

Može dovesti do promena u mozgu

Nutricija 03.02.2020. - 10:27h Autor: Stil / Net.hr
Foto: Profimedia

Znamo da je mamurluk posledica konzumiranja previše alkohola, ali isti osećaj vam mogu izazvati i slatkiši!

 

Dakle, to nije mamurluk u bukvalnom smislu, ali ako pojedete previše slatkiša, možete imati neke simptome mamurluka: nervozu, glavobolju, vrtoglavicu...

 

- Mamurluk izazvan šećerom zaista postoji, u smislu da se loše osećate kada unesete veliku količinu šećera - kaže nutricionistica Kim Larson.

U prvom trenutku prerađeni šećer povećava nivo endorfina u telu i čini da se osećamo dobro.

 

- Zatim naglo pada nivo šećera u krvi, zbog čega osećamo umor, nervozu, sve nas iritira - kaže dr Larson.

 

Ako se tek ponekad prejedete slatkiša, to nije tako strašno, ali ako često unosite preterane količine šećera, to može ostaviti dugoročne posledice na zdravlje, a može čak dovesti do promena u mozgu.

 

Navika koja ubrzo postaje zavisnost

 

Ukoliko često unosite mnogo šećera, postoji rizik da vam to postane navika, a dr Laura Šmit sa Univerziteta u San Franciscu kaže da ta navika zapravo postaje zavisnost.

 

 

- Nemamo nekih specifičnih istraživanja o mamurlucima, ali imamo prilično dobre dokaze o neverovatnoj želji za slatkišima i posledicama prejedanja slatkiša. U određenom vremenskom roku, možete promeniti sastav centra za nagrađivanje u mozgu. O tome treba razmisliti - kaže dr Šmit.

 

Naime, šećer povećava nivo domapina, u delu mozga koji je zadužen za osećaj zadovoljstva. Ako dopamin “spolja” ubacujemo u organizam, kroz slatkiše, tokom vremena mozak počinje da “shvata” da ne mora da proizvodi toliko dopamina.

 

Zato, čim se smanji ili izbaci “spoljni dopamin”, odnosno slatkiši, nastupa ona neobuzdana želja za slatkim.

 

Najbolji način da izbegnete ove negativne posledice unosa šećera je da ograničite unos namirnica i napitaka koji sadrže šećer.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...