postoji način!

Ove namirnice možete jesti i posle isteka roka: Smanjite rizik da od trovanja na minimum!

Na ovaj način možete i da uštedite

Recepti
10:19h Autor:
Ove namirnice možete jesti i posle isteka roka: Smanjite rizik da od trovanja na minimum!
Foto: Shutterstock

U svetu se godišnje baci oko 1,3 milijarde tona hrane dok ljudi u pojedinim delovima naše planete nemaju šta da jedu. Jedan od razloga je i taj što nismo sigurni da li je hrana koju imamo u frižideru još ispravna.

Evo koje stvari možete da jedete i nakon isteka roka trajanja, te tako da uštedite:

Sir

Tvrdi sir može da se jede i nakon datuma označenog na pakovanju uz oznaku “najbolje upotrebiti do”. Ako se buđ formira na površini, jednostavno je isecite oštrim nožem – sir ispod toga biće prilično siguran. Stvarno tvrdi sir, kao što je parmezan, rutinski je star po dve ili više godina. Ovo sazrevanje daje mu prepoznatljivu teksturu i dubinu ukusa.

Mnogo više pažnje treba posvetiti mekim sirevima, kao što su sveži kravlji ili kremasti kozji sir. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije – uključujući listeriju – što može da bude kobno za ranjive grupe, uključujući starije osobe i decu. Nikad nemojte da rizikujete s mekim sirevima i pažljivo provetravajte datume.

Žitarice

Sušenje je jedna od mnogih metoda koja gotovo trajno čuva hranu. Pirinač i srodne namirnice mogu da stoje u ormariću dugo nakon preporučenog datuma. Možda ćete primetiti da su ukusi malo ustajali i da im treba više vremena za kuvanje, ali neće vam učiniti nikakvu štetu.

Suvi začini su praktično večni. Kada kupite bočicu kurkume, korijandera ili nekog drugog začina, ne možete da znate koliko je davno bilo pripremljeno. To vam verovatno može otkriti tek nešto svetlija boja. Ali upotreba starih zaliha sigurno ne može da vas otruje.

Konzerve

Ako konzerva nije oštećena, a držite je van sunčeve svetlosti, onda ono što je unutra – bilo da se radi o pasulju, povrću, paradajzu ili ribi – biće u redu za jelo nekoliko godina, bez obzira na datum označen na ambalaži.

Hleb

Mnoge vekne hleba iz supermarketa traju duže od označenog datuma, zahvaljujući visokom udelu hemijskih konzervansa u proizvodnom procesu. Uostalom, ima toliko dobrih stvari koje možete da napravite sa starim hlebom.

Keks

Keks s vremenom omekša, naročito ako se ostavi u otvorenom paketu, ali malo vlage nije opasno. Da biste oživeli hrskavost keksa, zagrejte ga u rerni. Kada se ohladi, biće poput svežeg.

Zamrznute namirnice

Zamrzavanje je idealan način za očuvanje proizvoda i, pod uslovom da vaš zamrzivač radi pravilno, nema potrebe za bacanjem hrane. Čak i ako nalepnica na odrescima ili ribljim štapićima, na primer, kaže da bi sadržaj trebalo iskoristiti unutar određenog razdoblja, to je potpuno proizvoljan datum.

Sve dok je hrana temeljno zamrznuta od početka, nećete videti razliku nakon kuvanja ni za tri ili šest meseci. Nikada nemojte odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu – to je recept za trovanje hranom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs