Brzi ručak od pečenog karfiola i prokelja sa suvim voćem sprema se za ne više od 25 minuta, a vrlo je ukusan i zdrav obrok.
Potrebni sastojci:
- 1 prokelj
- 1 karfiol
- suvo grožđe (može i brusnica)
- maslinovo ulje
- sirće
- bademi (može i orasi)
- parmezan
Očistiti prokelj, uključujući listove ako treba, oprati i ako su suviše veliki iseći na pola, ili sitnije.
Karfiol izlomiti na cvetiće, a one krupnije iseci na 2-3 dela. Ubaciti u činiju, preliti maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti i dodati ljutu suvu papriku. Sve dobro izmešati, prebaciti na pleh obložen papirom i peći u prethonog zagrejanoj rerni (zagrejati na 200, pa smanjiti na 180 stepeni) nekih 20-25 minuta.
U međuvremenu šaku suvog grozđa (može i brusnica) preliti vodom i sirćetom. Ubaciti u mikrotalasnu na 2 minuta, a može se i u šerpici pustiti da proključa i ostaviti da upija tečnost.
Kada je povrće pečeno, prebaciti u posudu, preliti natopljenim voćem, dobro promešati, dodati jednu šaku iseckanih badema, oraha i na kraju listiće parmezana, a može i rendani.