FITNES TRENER OTKRIVA KAKVE SVE POTEŠKOĆE PRETE NIKOLI ROKVIĆU: Sledeća stvar može biti NAJOPASNIJA za njegovo zdravlje

Fitnes i kondicioni trener Nemanja Jovićević otkriva nam kroz kakve pripreme je morao da prođe Nikola Rokvić, kao i sa čim sve može da se suoči tokom puta

Lepi & Zdravi
12:28h
FITNES TRENER OTKRIVA KAKVE SVE POTEŠKOĆE PRETE NIKOLI ROKVIĆU: Sledeća stvar može biti NAJOPASNIJA za njegovo zdravlje
Nikola Rokvić, Foto: Printscreen Instagram / nikolarokvic

Pevač Nikola Rokvić otopio je i najtvrđa srca odlukom da pređe na stotine kilometara pešaka kako bi stigao do ostrva Egine i manastira Svetog Nektarija Eginskog u Grčkoj sa namerom da na taj način prikupi novac za dečiju onkologiju. Ljudi širom regiona složili su se u jednom - humanost ovog čoveka je zadivljujuća, a njegov primer bi trebalo da postane zvezda vodilja svima nama. Iako je u toku tek treći dan Nikoline misije, prikuljeno je već 2 miliona dinara, što ga je odušvevilo i još više motivisalo!

Pred njim je, kako ističe, put od preko trideset dana, ali neverovatna želja da obezbedi bolju budućnost deci koja se bore za život i svaki pređeni korak mu daje snagu da ne posustane, nego da nastavi dalje još snažnije.

Nikola Rokvić
foto: Printscreen Instagram / nikolarokvic

- Polako ulazim u ritam. Oko 33, 34 km pređem dnevno. Kombinujem brzi hod bez štapova 3 km, sa štapovima 3 km, trčanje 3 km i tako u krug! Trudim se da krenem u isto vreme i za nekih 5 sati da odradim dnevnu kilometražu. Veoma prija ta promena ritma, hvala Bogu - napisao je Nikola na svom Instagram profilu.

A mi smo pitali fitnes i kondicionog trenera Nemanju Jovićevića kako izgleda priprema čoveka na tako veliki fizički i psihički poduhvat.

Nikola Rokvić
foto: Printscreen Instagram / nikolarokvic

- Potrebno je da se priprema specifično, poput maratonaca. Ukoliko je neko u odličnoj formi, obično može da pređe 30 km dnevno. Neophodno je da ide na duge šetnje, plus trčanje, kako bi ojačao karidovaskularni sistem. Osim toga, važan je i trening snage, naročito za donje ekstremitete. Drugi bitan faktor je reljef trase - objašnjava Jovićević za "Stil".

Dodaje da je veoma važan izbor hrane i hidratacija organizma.

- Zavisi da li posti ili ne, ali u oba slučaja telu mora konstantno da dostavalja dovoljnu količinu kvalitetne hrane da bi proizvodio energiju za svakodnevnu aktivnost. Najbolja je kombinacija 50 % ugljenih hidrata, 30 % masti i ostatak da budu proteini. Energetske čokoladice i koštunjavo voće je poželjno da ima uvek kod sebe. Najveća opasnost je možda dehidratacija. Telo mora da se rehidrira unošenjem vode, vitamina, minerala, elektrolita - kaže kondicioni i fitnes trener.

Sa druge strane, osvrnuo se i na poteškoće sa kojima bi Nikola mogao da se suoči.

- Ukoliko su tereni nepristupačni, postoji veći rizik od povreda, pojave upalnih procesa zbog dugog svakodnevnog hodanja, opterećenja. Posle 200 km može doći do upale leđa, zglobova, pojave žuljeva. Uz to i visoke temperature otežavaju pešačenje - ističe Nemanja.

Naime, Nikola i njegova supruga Bojana osnovali su fondaciju "Porodica" sa ciljem da najugroženijim mališanima pruže preko potrebnu pomoć. Jedan od najskladnijih bračni parova kod nas smatra da je porodica svetinja, te će se truditi kroz svoj rad da očuvaju tradicionalne vrednosti.

Prva misija je skupljanje novca za kupovinu aparata koji je važan u procesu otkrivanja tumora mozga kod dece.

- Naša želja je da zajedničkim snagama prikupimo neophodna sredstva za kupovinu aparata koji će pomoći u dijagnostikovanju kancera mozga kod dece, kao i renoviranju dela dečije onkologije. Za to nam je potrebno 200.000 evra, a ja ću sa ovog svetog mesta krenuti peške putem Atine, tačnije do ostrva Egine i manastira Svetog Nektarija Eginskog i tim putem od 1060 km prikupljaću neophodna sredstva. Zato pozivam sve kompanije, pojedince, ali i moje prijatelje da nam pruže podršku i da ostvarimo ovu veliku misiju - otkrio je pevač pred Hramom Svetog Save, odakle je krenuo na hodočašće pre dva dana.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs