NEĆETE VEROVATI KAKO SE ŽIVI U KATARU: Najbogatija zemlja na svetu ni novcem ne može da kupi ono čime se mi rasipamo

Katar je mala, ali izuzetno bogata zemlja na obali Persijskog zaliva. Ali su našli naftu i to je bilo dovoljno da od pustinje postanu oaza

Galerije
1 / 10 Foto: Shutterstock

Za Katar znamo da je jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Ali sav novac ne može da im zameni ono što nemaju - vodu. Evo kako se živi u ovoj maloj zemlji:

Katar je okružen pustinjom. Tj. ova država je stvorena u pustinju, zbog čega nemaju slatku vodu pa moraju destilovati morsku kako bi imali vodu za piće. Zbog svega toga čista voda je najskuplje piće u Kataru.

Vlast je u rukama emirata i to decenijama. Ovde vlada apsolutna monarhija, a kuća Tani vlada Katarom od 1868. godine nakon završetka katarsko-bahreinskog rata. Sadašnji emir je Tamim bin Hamad al Tanin, koji vlada zemljom od 2013. godine. A njegova majka Moza, druga žena šeika Hamada je najverovatnije najbogatija žena na svetu.

99% stanovništva Katara su građani Dohe. Prema statistici 9 od 10 stanovnika Katara živi u Dohi.

Sva hrana u Kataru se uvozi iz drugih zemalja jer oni nemaju obradive površine.

Alkohol je zabranjen u Kataru.

Katar je druga najbezbednija zemlja u svetu. Katar ima drugu najnižu stopu kriminala na svetu, odmah iza Abu Dabija.

Broj muškaraca je znatno veći od broja žena, na tri mušarca dođe jedna žena.

Katar je jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Veliki deo bogatstva potiče od nafte i prirodnog gasa koji čini više od 60 procenata BDP-a. Nekoliko godina zaredom Katar je prva zemlja u svetu kad se gleda bruto domaći proizvod po glavi stanovnika. Na listi je ispred Luksemburga, Singapura, Bruneja. Zvuči gotovo nestvarno, ali pre samo 70 godina, to je bilo jedno od najsiromašnijih mesta na planeti. Stanovnici Katara, koji je tada bio britanski protektorat, živeli su od ribolova i prodaje bisernih školjki.

Krajem tridesetih godina prošlog veka u malom mestu Duhan, na zapadu zemlje, pojavila se nafta. Katar je počeo da je prodaje svetu i od tada više ništa nije bilo isto. Međutim, pravi razvoj kreće tek sedamdesetih godina. Katar je 1971. dobio nezavisnost od Velike Britanije, a tih godina je u Persijskom zalivu otkriveno najveće pojedinačno nalazište prirodnog gasa na svetu. Energent koji je nekada smatran gotovo bezvrednim će preko noći transformisati zemlju i od Katara napraviti ono što vidimo danas.

U poslednje dve decenije, članovi vladajuće porodice Al Tani su uložili dosta novca u umetnost i kulturu. Katar je danas jedan od najvećih kupaca umetničkih dela u svetu. Skoro 10.000 eksponata iz celog islamskog sveta nalazi se u Muzeju islamske umetnosti, zgradi smeštenoj na veštačkom poluostrvu koje gleda na modernu Dohu. Osim uticaja islama, na život u Kataru snažno je uticala beduinska, nomadska kultura. O svojoj istoriji, Katarci najviše podsećaju na nacionalni praznik 18. decembra. Tog dana 1878. godine, šeik Džasim bin Muhamed al Tani, osnivač modernog Katara, uspeo je da ujedini lokalna katarska plemena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs