držite ih što dalje od rerne

Ovih 5 namirnica nikako nemojte peći u rerni: Ne podnose visoke temperature i gube ukus!

Pogledajte listu namirnica koje ne trpe preterano eksperimentisanje s visokim temperaturama

Trpeza 01.12.2019. - 13:23h Autor: Stil/Punkufer. Dnevnik hr.
Foto: Shutterstock

Neki ljudi vole da isprobavaju i kombinuju neobične ukuse i kada pripremaju jelo vodi ih kreativnost.

 

Ali, avanturizam u kuhinji često ne ide ruku pod ruku s gurmanskim pogledom na hranu. 

U nekim slučajevima samo možemo pokvariti finu i zdravu namirnicu pogrešnom tehnikom pripreme ili kombinovanjem s drugim ukusima na granici jestivosti.

 

Čitava nauka leži iza temperaturi na kojima se hrana poslužuje.

 

Percepcija ukusa pada kada se temperatura hrane penje iznad 35 °C jer živci šalju upozorenje da se događa nešto potencijalno opasno. Čak i da osećamo ukus, ne pridajemo mu previše pažnje.

 

Studija koja je ispitivala način na koji doživljavamo ukus tople i hladne hrane pokazuje da različito doživljavamo ukus sira posluženog na 5 °C, 12 °C i 21 °Celzijusa.

 

Naučnicima je najteže bilo da  procene  ukus najtoplijeg sira. Promenu ukusa možemo najbolje da osetimo na primeru sladoleda koji se topljenjem čini sve slađi, dok pivo ima gorčiji ukus.

 

Kako bi ispitali uticaj toplote na pojedine ukuse, naučnici su naizmenično davali ispitanicima da jedu toplu i hladnu hranu. Došli do do zaključka da toplota na vrhu jezika stvara utisak slatkog, a hladnoća slani ili kiseli ukus.

 

Avokado

 

Ovo tropsko voće treba da držite dalje od vatre i da ga jedete svežeg", smatraju kuvari, uključujući i nagrađivanog latinoameričkog kuvara Arona Sančeza.

 

Što se duže greje, to će brže izgubiti hladnu, prpeoznatljivu kremastu strukturu. Dugim kuvanjem ili pečenjem gubi lepu boju i postaje kašast i neprivlačan.

foto: Profimedia

Dimljeni losos

 

Iako može da podnese kratku termičku obradu, ne bi trebalo da ga ubacujete u složence od krompira ili testenine i pečete u rerni.

 

Kuvari ga greju kratko na tiganju ili ga ubacuju na kraju recepta. Pečenjem se isušuje i postaje tvrd.

 

Ne pravite haos u organizmu: Evo koje namirnice možete jesti na prazan želudac, a koje ne smete!

foto: Shutterstock

Majonez

 

Majonez se priprema od svežih žumanaca i ulja, i zašto ga ne bismo ostavili takvim – hladnim.

 

Naravno da toplota zagrejanog hleba ili krompira ne smeta, ali bolje je izbegavati dodavanje majoneza u kolače, marinade ili jela koja se dugo pripremaju.

 

Osim što može da promeni strukturu, teško da ćete naći jelo savršenog ukusa u majonezu koja se dugo krčka.


Kiseli krastavci

 

Kiseline koje dižu jelo, čiste nepce i otvaraju druge ukuse bolje je dobiti dodavanjem sirćeta ili limunovog soka jer ćemo tako dobiti ukusno jelo.

 

Sama pomisao na sušene kisele krastavčiće većini ljudi ne budi pozitivne asocijacije, te ih držite što dalje od rerne.

 

Najbolja zamena za mlečne proizvode: Ove namirnice su prebogate kalcijumom!

foto: Profimedia

Zelena salata

 

Salata na visokoj temperaturi se isušuje i gubi nežnu strukturu. A vi sigurno ne želite da joj pokvarite lep ukus.

 

Kulinarski trikovi: Zašto je bolje neke namirnice kupovati zamrznute nego sveže!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...