Određene namirnice pomažu da nam život bude kvalitetniji i duži. Šesnaest je onih koje bi svakodnevno trebalo da se nađu u našoj ishrani.

Riba

Bogata je omega-3 mastima koje stabilizuju srčani ritam i štite od skupljanja holesterola u krvnim sudovima. Trebalo bi da se na trpezi nađe najmanje jednom nedeljno, a može i češće, jer su istraživanja pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe retko obolevaju od kardiovaskularnih bolesti.

Ketogena dijeta za početnike: Dovedite liniju do savršenstva! (JELOVNIK)

shutterstock-344136362.jpg
Foto: Shutterstock

Piletina

Pileće meso je dobar izvor kompleksa vitamina B koji održavaju metabolizam dobijanja energije. Dobar je izvor selena, značajnog za hormonalni metabolizam i imunološke funkcije koji usporavaju starenje.

Stručnjaci 9 godina istraživali i otkrili: Zašto su punomasni mlečni proizvodi zdraviji od niskomasnih?

belo-meso.jpg
Foto: Shutterstock

Krompir

Krompir obiluje vitaminima B, C i E, ali i kalijumom i folnom kiselinom, zbog čega predstavlja odličan izvor energije.

Zdravi kao dren: Uz pomoć ovog trika sa lukom, imaćete jak imunitet i bolju cirkulaciju!

shutterstock-660931690.jpg
Foto: Shutterstock

Pomorandže

Poznato je da ovo voće sadrži visok udeo C vitamina koji ubrzava metaboličke procese i potpomaže vitalnosti organizma. Ovaj jak antioksidans smanjuje starenje, različite bolesti i upale, a povećava i proizvodnju kolagena čineći naš izgled mlađim i zdravijim.

Jabukovo sirće zlata vredno: Pogledajte šta sve možete da izlečite ovim magičnim napitkom!

pomorandze.jpg
Foto: Shutterstock

Bobičasto voće

Ukusni plodovi borovnice, jagode, kupine, maline, ribizle izuzetni su antioksidansi koji su dragoceni saveznici u borbi protiv raka i bolesti srca, poboljšavaju zdravlje kože, mišićnog tkiva i mozga. Takođe, pomažu u procesu mršavljenja, a smanjuju i rizik od dijabetesa ukoliko se jedu svakodnevno.

Želite da smanjite količinu soli u hrani? Poslušajte naše savete i uživajte u neverovatnim ukusima!

shutterstock-393591292.jpg
Foto: Shutterstock

Brokoli

Pola šoljice prokuvanog brokolija sadrži više od dve trećine preporučene doze C vitamina, koji štiti imunološkisistem. Ovo povrće sadrži još i sulforafan, koji služi za detoksikaciju organizma i flavonoid kaempferol koji ima anti-upalna svojstva.

Imate napade želje za slatkišima: Evo kako da ga uz pomoć praška za pecivo ubijete!

brokoli.jpg
Foto: Shutterstock

Spanać

Ovo povrće sadrži petnaestak različitih flavonoidnih spojeva koji funkcionišu kao antioksidansi, a koji su veoma uspešni u borbi protiv raka. U jednoj šoljici spanaća nalazi se skoro duplo više vitamina K od preporučenog dnevnog unosa, koji je važan za zdravlje kostiju.

Smanjuju rizik od raka, dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja: 5 razloga da ove jeseni jedete kruške!

spanac.jpg
Foto: Shutterstock

Žitarice

Trebalo bi koristiti žitarice od celog zrna umesto belog brašna i proizvoda od njega. Na taj način se smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa i obezbeđuje dovoljno energije za ceo dan.

Verovali ili ne: Uz pomoć ovih 5 saveta nutricionista, možete da jedete više, a imaćete savršenu liniju!

profimedia0348637716.jpg
Foto: Profimedia

Mahunarke

Povrće iz grupe mahunarki veoma je bogato antioksidansima. Snižavaju količinu holesterola u krvi i prikupljaju toksine u sistemu za varenje.

Zapostavljen, a neophodan: Ovaj vitamin je organizmu preko potreban!

krem-supa-od-graska.jpg
Foto: Shutterstock

Orašasti plodovi

Lešnici, orasi, badem obiluju omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima i dobar su izvor energije. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju, memorije i koncentracije. Smatra se da povoljno utiču na povećanje libida. Orašasti plodovi sadrže dobre masti koje smanjuju rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da oni koji redovno jedu kikiriki u proseku žive duže od ostalih.

Ako skoro ceo dan sedite, morate da se hranite ovako: U suprotnom ozbiljno ugrožavate zdravlje!

shutterstock-345795572.jpg
Foto: Shutterstock

Semenke lana

Lanene semenke obiluju omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima B1, B2 i C vitaminom, gvožđem i cinkom.

Izbegavajte ih u širokom luku: Ako jedete ove namirnice za doručak, treba odmah da prestanete!

Laneno seme
Foto: Shutterstock

Kakao

Sadrži sastojke koji su dobri za krvne sudove. Ako se uzima u razumnim granicama, deluje preventivno i protiv nastanak dijabetesa tipa 2. Osobe koje redovno piju šoljicu vrućeg kakaoa imaju zdravo srce i sjajnu kožu. Studija koja je rađena na Univerzitetu Kornel pokazuje da kakao ima više antioksidanasa od kafe, crnog vina i zelenog čaja.

Potpuni preporod za 2 dana: Probajte prirodni tretman za čišćenje jetre! (RECEPT)

profimedia0316875160.jpg
Foto: Profimedia

Maslinovo ulje

Utiče na smanjenje rizika od bolesti srca, raka i usporava starenje mozga. Bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima, omogućava bolje korišćenje hranljivih materija iz hrane i dobro utiče na zdravlje kože.

Najbolji izvor vlakana: Ovih 10 namirnica treba da uvrstite u svoj jelovnik što pre!

shutterstock-253044214.jpg
Foto: Shutterstock

Jogurt

Obiluje kalcijumom koji sprečava bolesti povezane s kostima, a sadrži i dobre bakterije koje jačaju imunološki sistem.

Mučite muku sa štitnom žlezdom? Sa ovom hranom tiroidna žlezda radi kao sat!

shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Crveno vino

Naučnici su otkrili da jedna čaša crvenog vina dnevno značajno usporava proces starenja. Resveratrol (sastojak krema protiv staranja) iz crnog grožđa snažan je antioksidans koji ima protivupalna i antikoagulativna svojstva. Resveratrol je vrlo efikasan i koristan sastojak u borbi protiv bolesti srca i umanjuje rizik od raka.

Ishrana za ljude sa hipotenzijom: Zaboravite na svakodnevni umor i malaksalost! (JELOVNIK)

shutterstock-156321476.jpg
Foto: Shutterstock

Zeleni čaj

Ovaj čaj smanjuje rizik od bolesti krvnog sistema i ubrzava metabolizam. Pomaže kod dijabetesa i smanjuje stres.

Preduhitrite virus i prehladu: Napravite ovu vitaminsku bombu i ojačajte imunitet za tren oka! (RECEPT)

shutterstock-592030826.jpg
Foto: Shutterstock

Iako se starenje kao fenomen proučava već vekovima, još uvek ne postoji sveobuhvatno objašnjenje ovog procesa. Istraživanja su pokazala da je starenje genetski određeno, ali su takođe otkriveni mehanizmi koji pomažu da se lep i mladalački izgled što duže sačuva