Vodite računa

Ishrana za ljude sa hipotenzijom: Zaboravite na svakodnevni umor i malaksalost! (JELOVNIK)

Kako bi se zdravstveno stanje poboljšalo, preporučuje se uzimanje većih količina tečnosti, soli u ishrani, povećana fizička aktivnost i izbegavanje naglog ustajanja iz kreveta

Nutricija 09.09.2018. - 11:24h Autor: Novosti.rs
Foto: Shutterstock

Hipotenzija značajno otežava svakodnevni život jer je prate umor, malaksalost, vrtoglavica.

 

Redovni obroci i poseban režim ishrane od posebnog su značaja za osobe koje boluju od hipotenzije.

 

Smatra se da je krvni pritisak nizak kada su njegove vrednosti ispod 100/60 mmHg i postoje simptomi kao što su umor, malaksalost, vrtoglavica, nesvestica, lupanje srca, anksioznost i pojačano znojenje.

 

Kako bi se zdravstveno stanje poboljšalo, preporučuje se uzimanje većih količina tečnosti, soli u ishrani, povećana fizička aktivnost i izbegavanje naglog ustajanja iz kreveta.

 

Ponekad se uz preporuku lekara upotrebljavaju i lekovi kojima se krvni pritisak povećava.

 

Ukoliko se neki od obroka preskoči, dolazi do usporavanja dotoka krvi u sve organe, zbog čega o tome posebno treba voditi računa.

 

Doručkujte ovako i skinućete 13 kilograma: Ova caka uspeva svima, ne može da omane!

foto: Shutterstock

Prvi dan

 

Doručak: Palačinka sa tvrdim sirom i posnom šunkom, jogurt

Užina: Sveže ceđen sok od pomorandže

Ručak: Teleća čorba, teleći gulaš sa maslinama, krompir pire

Užina: Šaka badema

Večera: Crni tost sa tankim slojem džema od kupine ili šipurka, čaj od ruzmarina sa medom

 

Drugi dan

 

Doručak: Šest kašika ovsenih pahuljica i čaša jogurta

Užina: Čaša soka od paradajza sa listićima bosiljka

Ručak: Pileća supa, pileći file, parče ražanog hleba

Užina: Parče pite od bundeve

Večera: Šampinjoni na žaru, crni tost, čaj od gloga sa medom

Treći dan

 

Doručak: Parče pite od zrelog sira, šolja kefira

Užina: Jabuka

Ručak: Biftek na žaru, grilovano povrće, parče crnog hleba

Užina: Sveže ceđena limunada sa medom

Večera: Salata od leblebija, crni tost, čaj od ruzmarina sa medom

 

Četvrti dan

 

Doručak: Kajgana od dva jajeta, crni tost

Užina: Šaka badema

Ručak: Pastrmka na žaru, barena blitva i krompir začinjen maslinovim uljem

Užina: Čaša soka od cvekle

Večera: Pečena jabuka, voćni čaj

 

Peti dan

 

Doručak: Bareno jaje, režanj pršute, crni tost, voćni jogurt

Užina: Kafa sa šlagom, dva integralna keksa

Ručak: Rižoto sa šampinjonima, zelena salata

Užina: Kolač od kestena

Večera: Salata sa tvrdim sirom i susamom, crni tost, čaj od đumbira sa medom

 

Preduhitrite virus i prehladu: Napravite ovu vitaminsku bombu i ojačajte imunitet za tren oka! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...