Korisno da znate

Najbolji izvor vlakana: Ovih 10 namirnica treba da uvrstite u svoj jelovnik što pre!

Kako bi telo bilo i ostalo zdravo neophodni su mu dobri izvori vlakana

Nutricija 10.09.2018. - 20:49h Autor: lovesensa.rs
Foto: Shutterstock

Često nas zbunjuje u kojim namirnicama ih možemo naći a mi vam donosimo TOP 10 izvora vlakana za dobro zdravlje, piše Sensa.

 

Čia semenke


Bogate su antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama, mineralima i rastvorljivim vlaknima. Dve supene kašike obezbeđuju 10 g vlakana što je dovoljno da se umanje upalni procesi, holesterol i da se reguliše rad creva. Ratvorljiva vlakna u čia semenkama poboljšavaju pokretljivost creva. Važna napomena je da kada uzimate čia semenke pijete dosta vode.

 

Mučite muku sa štitnom žlezdom? Sa ovom hranom tiroidna žlezda radi kao sat!

foto: Shutterstock

Jabuke


Bogate su vitaminima C i A, folnom kiselinom, kalijumom, fosforom i pektinom. Jabuke podstiču rast dobrih bakterija u crevima a najviše hranljivih materija se nalazi upravo u kori te je nemojte ljuštiti.

 

Ishrana za ljude sa hipotenzijom: Zaboravite na svakodnevni umor i malaksalost! (JELOVNIK)

foto: Shutterstock

Banane


Omiljeno voće svakog mališana je nezamenljivo kada nastupi dijareja jer vraća nivo elektrolita i kalijuma u normalu. Odličan je izvor vlakana za dobro varenje.

 

Hit u svetu: Japanska dijeta sa bananama traje 7 do 12 dana - ubrzava metabolizam, topi kilograme!

foto: Shutterstock

Batat


Posebno je zdrav kada se jede sa kožom. Batat je bogat vlaknima, složenim uglenim hidratima i manganom.Odlični su za umanjenje neprijatnih simpota kod stomačnih čireva.

 

Preduhitrite virus i prehladu: Napravite ovu vitaminsku bombu i ojačajte imunitet za tren oka! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Borovnice, maline, kupine


Svi ovi šumski izdanci su savršen izvor vlakana i vitamina C. Odličan su izvor antioksidanasa tako da podstiču rad sistema za varenje, mozga i ćelija. Pojedite šaku šumskog voća svako jutro za doručak i uživajte.

 

Doručkujte ovako i skinućete 13 kilograma: Ova caka uspeva svima, ne može da omane!

foto: Shutterstock

Avokado


Ova voćka je jedna od namirnica najbogatijih vlaknima. Lako se vari i sadrži monozasićene masti koje su blagotvorne za zdravlje sistema za varenje. One su takođe, važne za pretvaranje beta-karotena u vitamin A koji je pak od suštinskog značaja za dobru obloženost creva.

 

Izvor zdravlja i jakih mišića: Napravite ovaj zeleni smuti i učvrstite figuru nikad lakše! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ovas


Ova žitarica je bogata rastvorljivim vlaknima kao i mineralima - bakar, selen, cink i fosfor. Vlakna iz ovsa su jako važna jer pomažu otpadnim materijama da se lakše i brže pokreću kroz creva a beta-glukani koje sadrže održavaju normalne nivoe holesterola u krvi.

 

Nutricionista otkriva: Kada je najbolje vreme za doručak?

foto: Profimedia

Sočivo


Legumi su jako dobar izvor vlakana, proteina i esencijalnih minerala. Važna napomena je da se pre pripreme legumi potope i odstoje u vodi kako bi naša creva lakše podnela lektine koje sadrže i koji obično izazivaju gasove. Dakle, potapajte i dobro prokuvajte a sa nauta obavezno skinite kožicu pre pripreme.

 

Nova istraživanja dokazala - krompir nije neprijatelj: Reguliše pritisak, pozitivno utiče na mozak, drži apetit pod kontrolom!

foto: Profimedia

Tikvice


Zbog visokog sadržaja vlakana, tikvice potpomažu čišćenje digestivnog traktasprečavajući toksine da se lepe za zidove creva i stimulišući pokretljivost creva. Većina hranljivih materija je u kožici i najbolje ih je jesti sirove.

 

Rajsko voće Mediterana: Smanjuje krvni pritisak, pomaže pri mršavljenju, sadrži bogatstvo vitamina i minerala!

foto: Shutterstock

Krastavac


Bogat je vlaknima, vodom, folnom kiselinom, kalcijumom i vitaminom C. Pomaže da se smanji gorušica, stomačna kiselina i olakšava simptome stomačnih čireva.

 

Najmoćnija hrana za mozak, lepotu i celokupno zdravlje: Ove namirnice su pune omega 3 masnih kiselina!

foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs