Saznajte

Nutricionista otkriva: Kada je najbolje vreme za doručak?

Kada nivo šećera u krvi nije stabilan, dolazi do naglog osećaja gladi, želje za slatkišima, prejedanjem, a sve to biste želeli da izbegnete

Nutricija 05.09.2018. - 10:44h Autor: mondo.rs
Foto: Shutterstock

Ok, svi smo već "milion" puta čuli da je doručak najvažniji obrok. Ali, nije važno samo šta ćete da jedete za doručak, već i kada.

 

Da li je loše ako neko odlaže prvi obrok do vremena dok ne stigne na posao, recimo, jer ne može da jede čim ustane? Šta ako neko trenira ujutru, kada da doručkuje?

 

Krenimo redom.

 

Nova istraživanja dokazala - krompir nije neprijatelj: Reguliše pritisak, pozitivno utiče na mozak, drži apetit pod kontrolom!

foto: Profimedia

Da li je uopšte važno kada doručkujemo?

 

"Kada jedete je jednako važno kao i šta jedete", kaže dijetetičarka Teresa Šank. Ona preporučuje da jedete u periodu od dva sata nakon buđenja.

 

"Kozumiranje hrane u ovom vremenskom periodu pomaže da tokom dana nivo šećera u krvi bude stabilniji, da apetit bude umereniji", objašnjava Šankova.

 

Kada nivo šećera u krvi nije stabilan, dolazi do naglog osećaja gladi, želje za slatkišima, prejedanjem... a sve to biste želeli da izbegnete.

 

I da, doručak zapravo pokreće vaš metabolizam.

 

"Kada se probudimo, naše telo mora da se ubrza i probudi iz stanja gladovanja u kojem je bilo tokom noći", dodaje dijetetičarka.

 

Jedenje doručka u roku od dva sata nakon ustajanja važi za većinu, da ne kažemo za sve. Međutim, kod osoba koje pate od dijabetesa je još važnije da nivo šećera u krvi bude stabilan.

 

"U tom slučaju, trebalo bi jesti u periodu od sat vremena nakon buđenja, da bi nivo glukoze bio izbalansiran", kaže nutricionista Maja Feler.

 

Šta ste sve uneli u organizam sa svakim zrnom grožđa: Obavezno pročitajte!

foto: Profimedia

Šta ako trenirate ujutru?

 

Od toga kako vaše telo reaguje na vežbanje nakon jela zavisi treba li da jedete pre jutarnjeg treninga.

 

"Ako planirate da vežbate ujutru, morate sami da shvatite da li vašem telu više odgovora da vežba nakon jela ili praznog stomaka", kaže Felerova.

 

Na primer, ako i komad tosta pojeden pre treninga dovodi do mučnine tokom vežbanja, onda je verovatno bolje da doručkujete nakon trenina. Sa druge strane, ako vežbate praznog stomaka i usred treninga osetite vrtoglavicu ili ne možete da održite fokus, najbolje bi bilo da nešto "pregrizete" pre vežbanja. Na primer, prosti ugljeni hidrati koji se nalaze u bananama će pomoći da imate snage za trening.

 

Rajsko voće Mediterana: Smanjuje krvni pritisak, pomaže pri mršavljenju, sadrži bogatstvo vitamina i minerala!

foto: Shutterstock

Ako ne volite da jedete ujutru...

 

Bez obzira na to što možda ne volite da jedete ujutru, trebalo bi da pojedete barem nešto za doručak. Izostanak ovog obroka se povezuje sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa dva, a osim toga, možda ćete slabije pamtiti, nivo šećera u krvi će biti niži i metabolizam će biti sporiji.

 

"Popijte čašu vode nakon buđenja, a onda nešto lagano, ako već ne volite da doručkujete: barem grčki jogurt, tvrdo kuvano jaje, neku voćku. Jedenje u malim količinama ujutru će pomoći vašem telu da se navikne na ideju doručkovanja", kaže Šankova.

 

Najmoćnija hrana za mozak, lepotu i celokupno zdravlje: Ove namirnice su pune omega 3 masnih kiselina!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Doručak

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...