Podsticanje mršavljenja

Stručni saveti za sagorevanje masti: Ubrzajte metabolizam u četiri koraka!

Ako nemate apetit čim se probudite, OK je da sačekate sat, dva pre nego što doručkujete. Ali, ukoliko vežbate pre doručka, važno je da doručkujete u roku od 45 minuta nakon završenog treninga, da bi telo moglo da se oporavi

Nega
10:51h Autor:
Foto: Shutterstock

Za početak… kofein

 

Kofein može da vam ubrza metabolizam i za čitavih 11 odsto, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnoj publikaciji American Journal of Clinical Nutrition. Ako niste ljubitelj kafe, možete da popijete zeleni čaj, na primer, koji ima slične pozitivne efekte na metabolizam, ubrzava ga, i bogat je antioksidantima koji ćelijama šalju "poruku" da počnu da razgrađuju nagomilane masti.

 

Zatim obrok bogat proteinima

 

"Doručak bi trebalo da bude 'gorivo' koje će pokrenuti vaš metabolizam na samom početku dana", kaže dr Ejmi Gudson, specijalista za ishranu. "Ako nemate apetit čim se probudite, OK je da sačekate sat, dva pre nego što doručkujete. Ali, ukoliko vežbate pre doručka, važno je da doručkujete u roku od 45 minuta nakon završenog treninga, da bi telo moglo da se oporavi", kaže dr Gudson za Women's Health.

 

Birajte proteine, utrošićete više energije vareći namirnice bogate proteinima, nego hranu bogatu mastima ili ugljenim hidratima, objašnjava dr Stefani Ferari, podsećajući da nas proteini duže drže sitim nego ostale grupe namirnica.

 

Ne možete da zamislite dan bez hleba: Evo šta će se dogoditi ako se odreknete ove namirnice!

foto: Shutterstock

Odradite trening visokog intenziteta

 

Ako vežbate pre doručka, sagorećete malo više masti nego ako prvo doručkujete pa se zaputite na trening. Uzgred budi rečeno, najviše koristi ćete imati od intervalnih treninga visokog intenziteta, (HIIT), tokom kojih se smenjuje period intenzivnog treninga sa umerenijim intervalima. Recimo, ako idete na trčanje, dodajte 60 sekundi sprinta na svakih par minuta, u pravilnim vremenskim razmacima.

 

"Ovaj tip treninga po minutu sagoreva više kalorija od kardio-treninga, povećavajući našu potrošnju kiseonika i nakon treninga", objašnjava dr Gudson. "To znači da nam metabolizam ostaje ubrzan tokom dužeg vremena, pa je i potrošnja kalorija povećana još nekoliko sati nakon treninga."

 

Ili se držite treninga snage

 

"Vežbe snage takođe podižu metabolizam i to na duži period od kardio treninga", kaže dr Gudson. Da biste izvukli najviše koristi, kombinujte vežbe snage i intervalne treninge visokog intenziteta i posmatrajte kako kilogrami odlaze.

 

Trikovi zlata vredni: Ako primenite ovih 13 saveta, dnevno ćete uneti 500 kalorija manje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs