Ishrana u trudnoći

Saveti nutricioniste: Ovu vrstu namirnica treba da izbegavate u trudnoći!

Evo koje namirnice treba da izbegavate dok ste u drugom stanju, ali i nekoliko zgodnih „zamena“, tako da vam ništa sa ove zabranjene liste neće previše nedostajati tokom tih devet meseci

Trudnoća 10.09.2018. - 18:17h Autor: mondo.rs
Ishrana u trudnoći, Foto: Shutterstock

Ali, evo i nekih namirnica koje nisu dobre za trudnice, a koje vam možda ne bi pale na pamet kad razmišljate o ishrani u trudnoći.

 

Nutricionista Julijana Šalek otkriva šta sve ne bi trebalo da jedete ako čekate bebu, ali nudi i neke dozvoljene zamene, tako da vam ništa neće nedostajati.

 

Sirove klice

 

Iako mislite da možda jedete zdravo „za dvoje“, sirove klice mogu da naprave više štete nego koristi. Proklijalo seme može da sadrži bakterije poput salmonele, listerije i ešerihije koli, i pametnije je da sirove klice izbegavate dok ste u drugom stanju.

 

Da biste bili sigurni da ste „pobili“ bakterije koje se možda nalaze u njima, možete ih ispeći u rerni, i propržiti u tiganju, pre nego što ih dodate jelu koje pripremate.

 

Konzervirana hrana

 

„Konzervirana hrana je najčešće puna soli, što može da izazove zadržavanje viška vode, čemu su trudnice inače sklone, kao i da dovede do povišenog pritiska u trudnoći“, objašnjava Šalekova.

 

Umesto voća ili povrća iz konzerve, neka se vaša ishrana u trudnoći zasniva na svežim sezonskim vrstama.

 

Za srećnije i zdravije dete: 8 stvari u kojima bebe najviše uživaju kada su u stomaku!

foto: Profimedia

Viršle (i slične prerađevine)

 

Iako viršle jesu zgodno, brzinsko rešenje za doručak ili večeru, ako nisu skuvane i pržene koliko treba, mogu da izazovu opasno trovanje, i zato je pametnije da ih izbegavate dok ste u drugom stanju.

 

Osim toga, ova vrsta mesnih prerađevina obično se pravi od mesa vrlo slabog kvaliteta, pa i kad niste u drugom stanju ne bi trebalo da ih jedete često. Dok ste u drugom stanju, umesto toga birajte dobro pečene hamburgere, stekove ili dobro pečeno pileće meso.

 

Kofein

 

Kofein nije zabranjen dok ste trudni, sve dok ne preterujete. Jedna do dve šolje u toku dana neće vam naškoditi, ali nemojte piti više od toga.

 

„Prekomeran unos kofeina može da dovede do rađanja bebe sa nižom telesnom težinom od očekivane, a mami da tokom trudnoće, naročito u poslednjim mesecima pred porođaj, da pojača gorušicu koja je čest pratilac drugog stanja“, upozorava ona.

 

Možete pokušati da jutarnju kafu zamenite mineralnom vodom sa kriškom limuna, to će vas takođe razbuditi, a zdravija je opcija od kafe.

 

Kako da znate da čekate blizance? Na ove znakove obratite pažnju!

foto: Shutterstock

Nepasterizovana hrana

 

Nepasterizovana hrana može da sadrži bakterije koje mogu ozbiljno da ugroze zdravlje trudnice. Nemojte jesti meke sireve poput brija, fete i gorgonzole, kao ni nepasterizovano mleko.

 

Držite se pasterizovanih proizvoda, preživećete bez brija i gorgonzole dok se ne porodite.

 

Alkohol

 

Iako ima lekara koji kažu da čaša vina „tu i tamo“ neće škoditi vašoj nerođenoj bebi, ne bi trebalo da liznete alkohol dok ste u drugom stanju. Ako ste na nekom društvenom događaju, proslavi… pijte sok od borovnice, ili od jabuke.

 

Iz čaše za vino, da se ne biste osećali „isključeno“. I uživajte, radujte se bebi koju nosite ispod srca. Za sve drugo, uključujući i omiljenu hranu, imaćete vremena kad se beba rodi.

 

Savet zlata vredan: Snalažljiv tata otkrio trik da uspavate bebu za manje od minut! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs