bebe dobijaju signale preko majke

Za srećnije i zdravije dete: 8 stvari u kojima bebe najviše uživaju kada su u stomaku!

Veza između majke i bebe se formira mnogo ranije nego što to mislite

Trudnoća 06.09.2018. - 19:14h Autor: telegraf.rs
Foto: Shutterstock

Prema jednoj studiji, fetus može osetiti psihološko stanje majke. Nerođene bebe dobijaju signale kroz telo majke, tako da ona utiče na to kako se beba oseća.

 

Trudnoća je vreme kada žena oseća naboj pozitivnih emocija i trebalo bi da ih maksimalno iskoriste. Što se vi bolje osećate, to će vaše dete biti zdravije i srećnije.

 

U čemu bebe najviše uživaju kad su u stomaku?

 

Slatka hrana

 

Bebe počinju da razlikuju ukuse od 13. do 15. nedelje trudnoće. Amniotska tečnost ima ukus kao hrana koju majka jede, a bebe je gutaju i tako se navikavaju na različite ukuse.

 

Trudničke želje sa hranom se razvijaju u materici. Dakle, ako želite da budete sigurni da će vaše dete dobro jesti u budućnosti, jedite raznovrsnu hranu tokom trudnoće.

 

Bebe su naročito naklonjene slatkim stvarima jer ih to priprema za dojenje.

 

Istraživanje otkrilo kada je najbolji trenutak za začeće: Seksualni odnos u ovo vreme pravi veliku razliku!

foto: Shutterstock

Tople kupke

 

Kada su bebe dovoljno velike da budu pritisnute prema koži majčinog stomaka, one mogu da osete promene temperature. Zato ih vrela kupka dovodi do neprijatnosti i može biti opasna. Topla kupka, naprotiv, čini bebu mirnom i opuštenom.

 

Zvuk tekuće vode može pomoći bebi da se opusti. Kako bi bilo još bolje, sipajte vodu iznad stomaka da se beba relaksira.

 

Češkanje stomaka

 

Receptori za dodir počinju da se razvijaju oko 8. nedelje trudnoće, a oko 20. nedelje bebe su dovoljno velike da osećaju dodir i spolja. Tokom ovog perioda mogu uživati u češkanju i maženju stomaka.

 

Ovo je odličan način za povezivanje, a čak i tata može biti uključen u proces. Koristite masažna ulja ili kreme i mazite stomak laganim pokretima dok slušate prijatnu i opuštajuću muziku.

 

Slušanje glasa

 

U nedeljama od 25. do 26. bebe počinju da odgovaraju na buku koje čuju van materice. A pošto im se vaš glas čini jasniji od bilo kog drugog, one nauče da ga prepoznaju. To im pruža udobnost i sigurnost i signalizira da je sve u redu.

 

Efikasan način da razvijete odnos sa bebom je da je naviknete na zvuk vašeg glasa, pa joj čitajte ili pričajte. Bebe vole da slušaju i ostale glasove, naročito očinski glas, jer lakše razlikuju dublje tonove.

 

Majka četvoro dece pokazala kako zaista izgleda stomak nakon trudnoće: Reakcije na internetu će vas razbesneti! (FOTO)

foto: Profimedia

Slušanje muzike

 

Prenatalna muzika ima nekoliko prednosti. U slučaju majke, ona proizvodi hormon serotonin i podstiče oslobađanje endorfina koji se prenosi i na bebu. U slučaju bebe, muzika stimuliše čula i podstiče razvoj mozga.

 

Slušajte muziku, jer beba može da je čuje isto kao i vi. Razmislite o koncertima klasične muzike i izložite svoju bebu različitim zvukovima.

 

Redovno vežbanje

 

Ključ za odabir prave vežbe tokom trudnoće je sledeći: trebalo bi da bude bezbedan, prikladan i odobren od strane lekara.

 

Kardio vežba je najbolja vrsta aktivnosti tokom ovog perioda. Srce bebe se tako bolje razvija i bebe su jače ako njihove majke redovno vežbaju. Kardio vežbe usporavaju srčanu frekvenciju, a to je dobro za bebu.

 

Vaši periodi odmora

 

Vaši periodi odmora su najbolje razdoblje zabave! U vreme kada se vi odmarate, bebe su zauzete, jer nijedna od vaših dnevnih aktivnosti, pokreta i rutina ne pruža im priliku za toliko kretanja kao kada se odmarate.

 

One tada počinju da praktikuju akrobatiku i vežbaju nove pokrete. Takvi nastupi ne traju dugo. Bliže kraju trudnoće, beba će se kretati i od 70 do 90 minuta dnevno, tako da će režim kretanja dobiti neke šablone.

 

Mamin smeh

 

Ultrazvuk pokazuje da fetusi počinju da se bacaju gore i dole kada se njihove majke smeju. To se dešava zbog kontrakcija mišića. Hormoni sreće koji se oslobađaju kada se majka oseća sjajno utiču na to da i beba uživa.

 

Nakon što prođe termin za porođaj: Kada prenesena trudnoća postaje problem!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...