Obratite pažnju

Nakon što prođe termin za porođaj: Kada prenesena trudnoća postaje problem!

Prošao vam je određeni termin koji je zakazao lekar, a bebe još nema i dolazi do prenesene trudnoće

Trudnoća
21:36h Autor:
Nakon što prođe termin za porođaj: Kada prenesena trudnoća postaje problem!
Foto: Shutterstock

280 dana ili 40 nedelja je uobičajeno trajanje trudnoće. Porođaj koji se dogodi pre 37. nedelje smatra se prevremenim, a prenesena trudnoća smatra se nakon 42. nedelje. Svaka od ovih pojava uglavnom nije ni za kakvu brigu.

Termin prenesene trudnoće

Kao normalan termin porođaja smatra se svaki od 38. do 42. nedelje trudnoće. Čak se i nakon toga toleriše nedelju do tri nedelje kašnjenja. Svakako, nakon 42. nedelje ćete morati da idete na češće preglede kod svog ginekologa kako biste bili sigurni da je dete u redu. Iako smešno zvuči, ni lekari ne mogu da budu potpuno sigurni kada ćete se tačno poroditi. Postoje određeni pokazatelji, ali ni oni nisu potpuno pouzdani.

Druga trudnoća joj je bila izuzetno teška: Ultrazvuk otkrio neverovatnu istinu o njenom stanju! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Tako je lako moguće da se kod vas pogrešilo u pretpostavci termina i da je vaša prenesena trudnoća zapravo sasvim u normalnom toku. Kod svih žena se računanje termina porođaja uzima kao prvi dan poslednje menstruacije plus 40 nedelja jer se uglavnom ne može tačno znati kada je bilo začeće. Iz tog razloga je sasvim normalno da se dogodi greška i termin bude pomeren za nekoliko dana ili nedelja. Ako mislite da ste preneli trudnoću, pregledi kod ginekologa će vam dati sve informacije o tome da li je vaša beba spremna za izlazak.

Deca u stomaku ne rastu jednakom brzinom i veličina deteta ne ukazuje uvek na njegovu starost. Lekar će vam tako proveravati plodovu vodu i posteljicu – ako je ima dovoljno, bistra je, a posteljica normalno funkcioniše, nema potrebe za brigom. Čak ni nakon 42. nedelje trudnoće. Kada vam se bliži termin porođaja, lekar će posebno proveravati posteljicu i njeno stanje. Ona ima mogućnost da snabdeva dete s dovoljno hranjivih materija do 42. nedelje trudnoće. Glavni rizik prenese trudnoće odnosi se na insuficijenciju posteljice koja bi mogla stvarati manje snabdevanje fetusa kiseonikom. Rezultat toga je fetalna hipoksija ili manjak kiseonika.

Majka nosila trojke: Otišla na pregled, ultrazvuk zapanjio lekare! (VIDEO)

foto: Profimedia

Rizici prave prenesene trudnoće

Ako se trudnoća nastavila i nakon 42. nedelje, kod majke i bebe tražiće se znakovi prenošenja – smanjenje materice i smanjenje pokreta fetusa. Pravo prenošenje termina se događa tek u 1 do 2% slučajeva. U nedelji pre termina počeće se s analizama za procenu pokretanja i rada srca fetusa, te merenje količine plodove vode. Uporediće se veličina glave fetusa s opsegom stomaka, a moguće je da će lekar napraviti dodatnu dijagnozu i analize.

Simptom prenesene trudnoće može biti i naborana koža fetusa koja se ljušti. Jedan od pokazatelja je takođe promena boje plodove vode. Ako dođe do prave prenesene trudnoće, dete će imati razvijen sistem za varenje i moguće je da će obavljati veliku nuždu u plodovu vodu (mekonijum) i da će ona tada poprimati zelenkastu boju. Ovo je opasno za dete. Mekonijum će lekar otkriti amnioskopijom ili amniocentezom.

17 godina pokušavali da dobiju decu: Ultrazvuk pokazao 4 bebe, na porođaju usledio šok! (FOTO)

foto: Shutterstock

Ako se nisu utvrdili znakovi prenesene trudnoće, ona će se normalno nastavljati uz češće analize. Ako se utvrdi prava prenesenost, započeće se postupak indukovanog porođaja. U slučaju da grlić materice još uvek nije dovoljno zreo kako bi dete moglo da izađe, ili je fetus položen u neobičnom položaju, izvodi se carski rez.

Indukovani porođaj kao rešenje

Ako dođe do prave prenesene trudnoće koja stvara rizik za dete i majku, pokrenuće se postupak indukovanog porođaja. To je izazivanje kontrakcija materice raznim tehnikama kako bi se trudnoća završila normalnim i zdravim porođajem. Do indukovanog porođaja može da dođe i ako je dete veliko i zrelo, ako majka ima neku hroničnu bolest, gestacijski dijabetes ili kod prevremenog puknuća vodenjaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs