koristiće mnogim parovima

Istraživanje otkrilo kada je najbolji trenutak za začeće: Seksualni odnos u ovo vreme pravi veliku razliku!

Detaljna studija je došla do veoma zanimljivih podataka.

Trudnoća 16.07.2018. - 10:11h Autor: mondo.rs
Foto: Shutterstock

Parovi koji pokušavaju da naprave bebu, odnose bi trebalo da imaju pre 7:30, i to u prolećnim mesecima, pošto su tada šanse za začeće najveće, pokazali su rezultati novog istraživanja.

 

Naučnici su utvrdili da spermatozoidi imaju sopstveni “unutrašnji časovnik” i da su “najživahniji” u ranim jutarnjim satima. Istraživanje sprovedeno u Švajcarskoj pokazalo je, takođe, da su spermatozoidi najzdraviji, i morfološki najpravilniji tokom marta, aprila i maja, tako da je šansa za trudnoću najveća u ovim mesecima.

 

Stručnjaci Univerzitetske bolnice u Cirihu analizirali su spermograme 7.068 muškaraca starosti između 25 i 40 godina, koji su bili podvrgnuti nekom od tretmana za povećanje fertiliteta.

Proveravana je koncentracija, ukupan broj spermatozoida, njihova pokretljivost i građa.

 

– Ispostavilo se da kvalitet spermatozoida varira i u toku dana i u toku godine. Uzorci prikupljeni u ranim jutarnjim satima bili su najboljeg kvaliteta, i tempiranje odnosa u to vreme jedan je od prirodnih načina da se povećaju šanse za začeće – kaže dr Bridžit Leners, koja je vodia ovo istraživanje.

 

Ali, ovi nalazi značajni su i za parove koji su u nekom od postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje.

 

Uzorci uzeti u proleće, tokom marta, aprila i maja bili su bolji od onih prikupljenih tokom ostalih meseci u godini, i imali su najvišu koncentraciju spermatozoida, dok je tokom leta njihova koncentracija značajno manja, prenosi “Dejli mejl”.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...