Obavezno pročitajte!

Uzroke neplodnosti ne treba uvek tražiti kod žena: Istraživanja pokazala da je problem češće - muškarac!

Ako jako priželjkujete trudnoću, a ona nikako da se dogodi, i sigurni ste (imate i dokaze!) da je sa vama baš sve u najboljem redu, ovo pravo štivo za vas.

Saveti stručnjaka
Autor:
Uzroke neplodnosti ne treba uvek tražiti kod žena: Istraživanja pokazala da je problem češće - muškarac!
Foto: Profimedia

Tradicionalno mišljenje je bilo je uzroke neplodnosti treba tražiti kod ženskog partnera. Istina je danas sasvim drugačija. U više od polovine sterilnih parova glavni ili udruženi uzrok neplodnosti je muški.

Čak smo i u novinama pre nekoliko dana mogli da pročitamo kako se u zapadnom svetu neprestalno smanjuje plodnost muškaraca. Citirani su naučni dokazi dugotrajnih studija. Prihvaćena je činjenica da danas plodni muškarci (imaju decu) imaju 50% lošije pokazatelje plodnosti u spermogramu, nego pre 50 godina. Valja podsetiti da je stvaranje spermatozodida vrlo osetljiv biološki proces.

Simptomi i znakovi koji bi trebalo da ukazuju na neplodnost muškarca su retki, pa je najjednostavnije da se stručno analizira spermogram u sledećim okolnostima:

* u prvoj godini zajedništva ne dolazi do trudnoće * partner, stariji od 42 godine * poremećaji ejakulata i ejakulacije * operacije testisa u dečijem uzrastu (ili kasnije) * neke virusne dečje bolesti (npr. mums) * teže hronične bolesti, endokrinološki poremećaji * proširenje vena testisa (tzv. varikokela) * upale urogenitalnog sistema

Pretraga je jednostavna u pripremi, ali samo napredna tehnologija i iskustvo specijaliste daje verodostojan rezultat.

Za davanje ejakulata optimalna potrebna apstinencija je 2-6 dana. Ocenjuje se broj spermatozoida (u 1ml), brzina i kvaliteta pokretljivosti kao i udeo morfološki normalnih spermtozoida. Raspon normale je dosta širok, ali je pogrešno mišljenje da je za oplodnju dovoljan samo 1 kvalitetan spermatozoid. Optimalno je za plodno seme kada u 1 ml utvrdimo – više od 10 miliona napredno pokretnih normalnih spermatozoida.

Kada je spermogram umanjene plodnosti on se ponavlja za 3 meseca, i obavljaju se dodatne analize (centrifugiranje, DNA fragmentacija spermatozoida, mikrobiološka analiza ejakulata i dr.).

Teška neplodnost muškarca zahteva određivanje hormona, hromozomskog statusa, urološki i endokrinološki pregled. Krajnja pretraga može biti i biopsija testisa.

Kada u ejakulatu uopšte nema spermatozoida – tzv. Azoospermia, dobro je razlučiti da li se radi o začepljenju kanala testisa ili se spermatozoidi ne proizvode.

Osim ranije navedenih uzroka muške neplodnosti nabrojaćemo i preostale:

* godine iznad 45 godina * pušenje duvana, alkohol, kofein * droge * tekstikularna vrućina i hladnoća * zračenje, UV zračenje * mobilni * nezdrava ishrana – nutritivni uzroci * debljina * hormoni u mesu, anabolici * pesticidi, insekticidi * bisfenoli, etilen oksid, toluen * metali – olovo, živa * polna disfunkcija * drugi brojni polutanti * rak i njegovo lečenje

U našoj okolini uz svakodnevni život moguć je kontakt sa 60 000 hemikalija koje mogu da štete spermatogenezu. One se nazivaju – endokrini disruptori. Većina ih za 30-50% umanjuje mušku plodnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs