Obavezno pročitajte!

Uzroke neplodnosti ne treba uvek tražiti kod žena: Istraživanja pokazala da je problem češće - muškarac!

Ako jako priželjkujete trudnoću, a ona nikako da se dogodi, i sigurni ste (imate i dokaze!) da je sa vama baš sve u najboljem redu, ovo pravo štivo za vas.

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Profimedia

Tradicionalno mišljenje je bilo je uzroke neplodnosti treba tražiti kod ženskog partnera. Istina je danas sasvim drugačija. U više od polovine sterilnih parova glavni ili udruženi uzrok neplodnosti je muški.

 

Čak smo i u novinama pre nekoliko dana mogli da pročitamo kako se u zapadnom svetu neprestalno smanjuje plodnost muškaraca. Citirani su naučni dokazi dugotrajnih studija. Prihvaćena je činjenica da danas plodni muškarci (imaju decu) imaju 50% lošije pokazatelje plodnosti u spermogramu, nego pre 50 godina. Valja podsetiti da je stvaranje spermatozodida vrlo osetljiv biološki proces.

Simptomi i znakovi koji bi trebalo da ukazuju na neplodnost muškarca su retki, pa je najjednostavnije da se stručno analizira spermogram u sledećim okolnostima:


* u prvoj godini zajedništva ne dolazi do trudnoće
* partner, stariji od 42 godine
* poremećaji ejakulata i ejakulacije
* operacije testisa u dečijem uzrastu (ili kasnije)
* neke virusne dečje bolesti (npr. mums)
* teže hronične bolesti, endokrinološki poremećaji
* proširenje vena testisa (tzv. varikokela)
* upale urogenitalnog sistema

 

Pretraga je jednostavna u pripremi, ali samo napredna tehnologija i iskustvo specijaliste daje verodostojan rezultat.


Za davanje ejakulata optimalna potrebna apstinencija je 2-6 dana. Ocenjuje se broj spermatozoida (u 1ml), brzina i kvaliteta pokretljivosti kao i udeo morfološki normalnih spermtozoida. Raspon normale je dosta širok, ali je pogrešno mišljenje da je za oplodnju dovoljan samo 1 kvalitetan spermatozoid. Optimalno je za plodno seme kada u 1 ml utvrdimo – više od 10 miliona napredno pokretnih normalnih spermatozoida.

Kada je spermogram umanjene plodnosti on se ponavlja za 3 meseca, i obavljaju se dodatne analize (centrifugiranje, DNA fragmentacija spermatozoida, mikrobiološka analiza ejakulata i dr.).

 

Teška neplodnost muškarca zahteva određivanje hormona, hromozomskog statusa, urološki i endokrinološki pregled. Krajnja pretraga može biti i biopsija testisa.

 

Kada u ejakulatu uopšte nema spermatozoida – tzv. Azoospermia, dobro je razlučiti da li se radi o začepljenju kanala testisa ili se spermatozoidi ne proizvode.

 

Osim ranije navedenih uzroka muške neplodnosti nabrojaćemo i preostale:

 

* godine iznad 45 godina
* pušenje duvana, alkohol, kofein
* droge
* tekstikularna vrućina i hladnoća
* zračenje, UV zračenje
* mobilni
* nezdrava ishrana – nutritivni uzroci
* debljina
* hormoni u mesu, anabolici
* pesticidi, insekticidi
* bisfenoli, etilen oksid, toluen
* metali – olovo, živa
* polna disfunkcija
* drugi brojni polutanti
* rak i njegovo lečenje

 

U našoj okolini uz svakodnevni život moguć je kontakt sa 60 000 hemikalija koje mogu da štete spermatogenezu. One se nazivaju – endokrini disruptori. Većina ih za 30-50% umanjuje mušku plodnost

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...