Korisno znati

75 odsto trudnica nema zdravu telesnu težinu: Koliko kilograma je poželjno dobiti u trudnoći?

Nova studija otkriva da 23 odsto trudnica ima premalo, a 50 odsto previše kilograma. Kakve posledice (ne)dobijeni kilogrami u trudnoći donose i koja je preporučena zdrava telesna težina trudnica?
Trudnoća
16:40h Autor:
75 odsto trudnica nema zdravu telesnu težinu: Koliko kilograma je poželjno dobiti u trudnoći?
Foto: Shutterstock

Sveobuhvatna nova studija je otkrila da 75 odsto žena ima problema s premalo ili previše dobijenih kilograma u toku trudnoće odnosno da nemaju preporučenu zdravu telesnu težinu. Premalo ili previše dobijenih kilograma tokom trudnoće povećava rizik od prevremenog porođaja ili carskog reza.

Međunarodni tim istraživača predvođen naučnicima sa Univerziteta Monaš proučavao je više od 5.000 prethodnih studija i analizirao podatke o trudnoći iz tri grupe širom Azije, SAD-a i Evrope, primećujući nedostatak studija o nacijama u razvoju, prenosi nationalgeographic.rs.

Rezultati studija su pokazali da 23 odsto žena u trudnoći ne dobije dovoljno kilograma, a da se više od 50 odsto previše ugoji u trudnoći. Drastično veće dobijanje kilograma je primećeno u zapadnim zemljama.

Bitni zaključci istraživanja predstavljaju podaci da 7 odsto žena ima premalo, a 38 odsto žena previše kilograma u trudnoći ili da se čak suočavaju s gojaznošću.

Žene koje se previše ugoje u trudnoći imaju veći rizik od rađanja velikih beba i carskog reza, a žene koje u trudnoći imaju premalo kilograma i koje ne dostignu preporučenu zdravu težinu imaju 8 odsto veći rizik od rođenja premale bebe i rizik od 8 odsto od prevremenog porođaja.

Koliko kilograma je zdravo dobiti u trudnoći?

U trudnoći se premršavim ženama preporučuje 12.5 do 18 kilograma viška, ženama koje imaju zdravu telesnu težinu 11.5 do 16 kg, ženama s prekomernom telesnom težinom 7 do 11 kg i gojaznim ženama od 5 do 9 kilograma.

Vođa istraživanja Helena Teede kaže da rezultati naglašavaju potrebu za praćenjem i pravljenjem plana kod žena pre i tokom trudnoće.

Ovako roditelj nesvesno uništava psihu deteta: 10 poteza ostavljaju teške posledice zauvek!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs