Probajte, ne može da škodi

Ketogena dijeta za početnike: Dovedite liniju do savršenstva! (JELOVNIK)

Prvi korak je da napravite plan za pridržavanje keto dijete

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ketogena dijeta za početnike: Dovedite liniju do savršenstva! (JELOVNIK)
Foto: Shutterstock

Ketogena (keto) dijeta u poslednje vreme postaje sve popularnija među ljudima koji žele da izgube na težini, dobiju više energije ili da na nov način pospeše intenzitet vežbanja.

Keto dijeta podrazumeva unos masne hrane sa niskim nivoom ugljenih hidrata, a kao što je slučaj sa većinom dijeta, pravljenje sopstvenog plana ishrane nije lako. Unos hrane koji podrazumeva visok nivo masti ne ide toliko lako ljudima koji su naviknuti na hranu sa visokim nivoom ugljenih hidrata.

Ako želite da smršate, jedite masnu i tešku hranu: Doktor otkriva ludu, ali efikasnu metodu!

foto: Shutterstock

Prvi korak je da napravite plan za pridržavanje keto dijete. Doktorka Džuli Stefanski, eskpert za ketogenu dijetu, navodi da bi prvo trebalo da se odredi datum početka dijete, potom da se isplanirajaju obroci i užina, i na kraju da se blagovremeno nabave svi sastojci neophodni za pripremu hrane.

Plan za keto dijetu je naročito važan korak, jer je izbor hrane prilično ograničen. Stefanski navodi da bi bilo idealno da, pored posete nutricionisti pre početka dijete, pričate i sa lekarom, jer ova dijeta u potpunosti menja način na koji vaše telo reguliše energiju.

Dobre vesti su da keto dijeta ne podrazumeva merenje kalorija i ritam obroka, odnosno, izbor količine hrane i raspored obroka ostaje vaš izbor. Doktor Džon Eks, autor i ekspert za dijete, preporučuje tri do četiri obroka dnevno i navodi da je taj broj obroka dovoljan da se većina ljudi oseća energično i zadovoljno.

Keto dijeta puni organizam mastima i proteinima, koji nam pomažu da se osećamo odmornije, a time i manje jedemo. Eks dalje navodi da je svaki organizam drugačiji i da nema potrebe da se izgladnjujete, odnosno, ako vam više odgovara pet ili šest manjih obroka u toku dana, praktikujte takav način ishrane.

Astro dijeta: Bikovi mogu da zaborave na slatkiše, a Ribama je alkohol smrt!

foto: Shutterstock

Doručak

Prva opcija: Spanać, pečurke i feta omlet sa keto kafom, odnosno kafom sa dodatim mastima (poput MCT ulja, putera ili proteina od supe).

Druga opcija: Punomasno mleko, jogurt bez šećera pomešan sa punomasnom kiselom pavlakom i nekoliko malina, čia semenkama i orasima.

Ručak

Prva opcija: Losos kuvan u rerni sa brokolijem; Doktor Eks navodi kako je losos pun masnoća koje su zdrave za srce, dok brokoli ima malo ugljenih hidrata, ali dosta hranljivih vlakana.

Druga opcija: Salata sa slaninom (bez nitrata), avokado, sir, ljuto seme bundeve i nekoliko komada paradajza, pomešanu s prelivom za salatu.

Treća opcija: Kockice piletine sa roštilja, parče šunke (bez nitrata), kockice sira, krastavčići, tvrdo kuvano jaje, nekoliko sirovih komadića paradajza, sirovo povrće (poput karfiola i brokolija), nekoliko badema ili oraha i preliv za salatu.

foto: Shutterstock

Večera

Prva opcija: Cezar salata sa zelenom salatom, pileće belo meso, slanina i parmezan.

Druga opcija: Mlevena junetina sa lukom i sosom od paradajza (sa niskim novoom ugljenih hidrata).

Treća opcija: Piletina sa roštilja sa plavim patlidžanom, žuta bundeva i tikvice sa paradajzom, prelivene lukom i maslinovim uljem. Može da se doda mileram ili kokosov krem.

Užina

Prva opcija: Sendvič sa slaninom, zelenom salatom i paradajzom, sa komadićima ćuretine i avokadom

Druga opcija: Razmažite krem sir između polovina krastavca

Treća opcija: Ljuta gvakamola sa sirovim kriškama tikvica. Užina koju izaberete između obroka i dalje treba da bude u skladu sa keto dijetom i može da bude kopija, na primer, obroka za večeru, samo u manjoj količini.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs