slobodno jedite sir

Stručnjaci 9 godina istraživali i otkrili: Zašto su punomasni mlečni proizvodi zdraviji od niskomasnih?

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Fitnes & Nutricija
Autor:
Stručnjaci 9 godina istraživali i otkrili: Zašto su punomasni mlečni proizvodi zdraviji od niskomasnih?
Foto: Shutterstcok

Godinama su eksperti preporučivali mlečne proizvode sa niskim nivoom masti, a kritkovali punomasne (i kaloričnije) proizvode.

Ipak, nedavna istraživanja došla su do obrnutog zaključka, odnosno, da su punomasni mlečni proizvodi zapravo zdraviji nego što se misli, i da ljudi koji redovno jedu ovu vrstu proizvoda imaju manje šanse da razviju kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2, u odnosu ljudi koji konzumiraju proizvode sa niskim nivoom masti.

Bolje od sportskih napitaka: Čokoladno mleko je odlično za oporavak nakon vežbanja!

foto: Shutterstock

Najnovije opširno istraživanje na tu temu objavljeno je u časopisu The Lancet. Naučnici su tada došli do rezultata prema kojima je konzumacija različitih mlečnih proizvoda povezana sa nižim rizikom od prerane smrti, kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

Istraživanje je zasnovano na informacijama sakupljenim od 136.000 odraslih ljudi za PURE institut. Informacije o dijeti i zdravlju ispitanika skupljale su se iz 21 zemlje, na pet kontinenata. Niko od ispitanika u prošlosti nije imao problema sa srcem, i svi su popunili detaljni upitnik koji je uključivao pitanja o tipu i učestalosti konzumacije mlečnih proizvoda. Istraživanje je trajalo duže od devet godina, tokom kojih je skoro 10.500 ljudi umrlo ili počelo da boluje od srčanih bolesti.

Redovni unos mlečnih proizvoda bio je u vezi sa nižim rizikom oboljenja od ovih bolesti. U poređenju sa ljudima koji nisu jeli mlečne proizvode, oni koji su jeli više od dva ovakva obroka dnevno, imali su generalno manji nivo smrtnosti, a posebno smrtnih slučajeva vezanih za kardiovaskularne bolesti.

Vekovna tajna lepote: Mleko u prahu poboljšava izgleda vaše kože! (RECEPTI)

foto: Shutterstock

Jedan od naučnika koji su učestvovali u organizovanju istraživanja, dr Degan, navela je sledeće:

"Fokus na nizak nivo masti prvenstveno je zasnovan na pretpostavci da velika količina masti povećava holesterol, ali mlečni proizvodi sarže mnoge druge komponente, koje mogu da budu zdrave - amino kiseline, vitamin K, kalcijum, magnezijum. "

Degan je dodala da, kao i većina istraživanja o ishrani, i ovo ima svoje mane, pa da rezultatima treba pristupiti odmereno i da ne treba preterivati sa unosom punomasnih mlečnih proizvoda.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs