4 VRSTE VOĆA KOJE DIJABETIČARI NE SMEJU DA JEDU: Šećer skače vrtoglavo od samo jedne porcije ovog voća

Ljudi koji se bore sa dijabetesom znaju da je hrana sve. Razliku pravi i jedan zalogaj viška. A ove 4 vrste voća su zabranjene za osobe sa povišenim šećerom u krvi

Saveti stručnjaka
Autor:
4 VRSTE VOĆA KOJE DIJABETIČARI NE SMEJU DA JEDU: Šećer skače vrtoglavo od samo jedne porcije ovog voća
Koje voće dijabetičari ne smeju da jedu?, Foto: Shutterstock

Voće se smatra dobrim za osobe koje se bore sa dijabetesom, ali nisu sve voćke zdrave. Na primer, konzervirano voće može sadržati dodati šećer koji može znatno da naškode osobama sa dijabetesom.

Dijabetičari smeju da jedu voće, ali pametno!

Koje voće dijabetičari smeju da konzumiraju?

  • Jabuke
  • Avokado
  • Borovnice
  • Višnje
  • Grejpfrut
  • Breskve
  • Kruške
  • Šljive
  • Jagode
    voće
    foto: Shutterstock

Pažljivo i dozirano smeju da jedu:

  • Smokva
  • Grožđe
  • Kivi
  • Mango
  • Narandže
  • Suvo grožđe
  • Nedozrele banane
    Voće, Voćna kaša
    foto: Shutterstock

Koje voće treba izbegavati?

To je voće koje ima visok GI (više od 70), a to su:

  • Veoma zrele banane
  • Sušene urme
  • Lubenice
  • Ananas

Osobe koje imaju dijabetes treba da jedu jednu porciju voća. Jedna porcija je voće srednje veličine ili porcija veličine bejzbol lopte. Veličina porcije manjeg voća, kao što je bobičasto voće, je 1 šolja. Za prerađeno voće, kao što su sos od jabuke i voćni sok, veličina porcije je pola šolje. A za suvo voće kao što su suvo grožđe i trešnje je 2 supene kašike, piše e-zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs