Kako da kod kuće napravite prirodan preliv za kosu protiv žutila? Noćna mora svake plavuše kada se vrati sa letovanja

Većina plavuša se susrela sa problemom neželjenih žutih tonova na kosi. Jedno od rešenja jeste preliv za kosu protiv žutila. Saznajte kako da ga sami napravite

Nega
Autor:
Kako da kod kuće napravite prirodan preliv za kosu protiv žutila? Noćna mora svake plavuše kada se vrati sa letovanja
Foto: Shutterstock

Preliv za kosu je prva pomoć u otklanjanju neželjenih tonova nakon kose koja požuti od mora ili sunca. On ne može da posvetli nijansu kose, već samo da promeni i koriguje ton boje, neutrališući žute i narandžaste tonove na kosi. Može da koriguje manje nepravilnosti u boji, te da osveži i obnovi boju kose između dva farbanja.

Plavuša
foto: Shutterstock

Brinete i crnokose preliv često koriste za obnavljanje boje na celoj dužini. Na taj način se osvežava boja, a kosa izgleda prirodnije i ostaje sjajna do sledećeg redovnog farbanja. Takođe, preliv može da se koristi i za farbanje izrastka, ukoliko ne menjate nijansu za više od jednog tona i nemate sede vlasi. Ukoliko koristite šampone za farbanu kosu, rezultati farbanja pomoću preliva mogu da traju i do četiri nedelje.

Plavuša
foto: Shutterstock

Kako napraviti preliv za kosu protiv žutila

Iako postoje kao zasebni proizvodi, prelivi zbog svog sastava nisu pogodni za čestu upotrebu. Zato predlažemo da ih sami napravite uz pomoć farbe. Postoji nekoliko načina. Predstavljamo dva najbrža i najjednostavnija za pravljenje i primenu.

Preliv za mokru kosu

Za ovaj preliv vam je potrebno:

  • Farba za kosu;
  • Hidrogen 6%;
  • Šampon;
  • Voda u maloj količini (oko 10 ml).

Pomešajte jednake količine prva tri sastojka i dodajte malo vode, da smesa ne bi bila pregusta. Ovaj preliv se nanosi i utrljava na mokru kosu, koju ste prethodno oprali šamponom, kako bi se otvorila kutikula dlake. Potrebno je ostaviti ga da deluje neko vreme (5-30 minuta, u zavisnosti od boje kose i rezultata koji želite da postignete).

Kosa, Frizura, bob frizura, Plavuša, šešir
foto: Shutterstock

Preliv za mokru ili suvu kosu

Ovaj preliv se pravi na sličan način kao i prethodni, s tim što se može koristiti i na suvoj kosi. Potrebno je pomešati jednake količine:

  • Farbe za kosu i
  • Hidrogena 3%.

Ovaj preliv za kosu se ne razređuje vodom niti šamponom. Nanosi se na celu dužinu kose ili samo na izrastak i ostavi da deluje. Optimalno vreme je 15-20 minuta, a po potrebi je dozvoljeno ostaviti da deluje duže ili kraće od toga. Npr. za pokrivanje izrastka prirodnim plavušama je često dovoljno 5-10 minuta, dok brinete i crnokose mogu da „drže” preliv i do 30 minuta.

Žena, Devojka, žena se smeje, Nasmejana žena, Osmeh, Džemper, Plavuša, Kratka Kosa
foto: Shutterstock

Preliv za kosu protiv žutila se pravi na isti način kao i bilo koji drugi. Važno je da vodite računa o nijansi i tonu farbe koju koristite. Da bi rezultati bili uspešni potrebno je osnovno znanje o zakonima boja i tome kako se one međusobno neutrališu. Najbolja neutralizacija tonova se postiže korišćenjem suprotne boje. Prisetite se spektra boja u obliku kruga: nasuprot žutoj nalazi se ljubičasta. Dakle, za suprotan efekat od žutog, koristite ljubičasti preliv za kosu.

Ukoliko želite da neutrališete narandžasto-riđe i crvenkaste tonove, birajte zelenkasti ili plavičasti preliv. Za uklanjanje žutila birajte farbe sa ljubičastim, pepeljastim i bisernim odsjajem, jer će one vašoj kosi dati hladan ton.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs