Uz pravu negu možemo povratiti zdrav izgled i sjaj kose nakon leta: Ovih 9 koraka su ključni

Uz pravu negu, možete korak po korak kosi ćemo povratiti njen zdrav izgled i sjaj.

Lepi & Zdravi
Autor:
Uz pravu negu možemo povratiti zdrav izgled i sjaj kose nakon leta: Ovih 9 koraka su ključni
Foto: Instagram / hoskelsa

Leto može biti izuzetno naporno za kosu – sunčevi zraci, morska so, hlor iz bazena i visoke temperature ostavljaju trag u vidu isušene i ispucale kose.

Evo kako da započnete proces oporavka nakon leta.

1. Skrati ispucale krajeve

Prvi i najvažniji korak u oporavku kose nakon leta je šišanje ispucalih krajeva. Iako mnogi žele da zadrže dužinu, šišanje oštećenih delova omogućava da kosa izgleda zdravije i sprečava dalje lomljenje vlasi. Ovaj korak je ključan kako biste obnovili teksturu kose.

Frizura, Frizer, Frizerka, Salon, Frizerski Salon, šišanje
foto: Ilustracija / Profimedia

2. Koristite dubinsku hidrataciju

Kosa leto često izgleda suvo jer je izgubila vlagu, stoga je važno primeniti dubinsku hidrataciju. Birajte regeneratore i maske bogate uljima poput arganovog, kokosovog ili maslinovog ulja. Ove maske mogu pomoći u obnavljanju vlage i vraćanju elastičnosti kosi.

nega kose, maska za kosu
foto: Shutterstock

3. Ograničite upotrebu toplotnih aparata

Kosa nakon leta je obično već oslabljenja zbog izloženosti suncu i visokim temperaturama, pa je ključno da minimizujete upotrebu aparata poput pegli, figara i fena. Kada ih koristite, obavezno nanesite proizvod za zaštitu od toplote kako biste dodatno smanjili oštećenja.

4. Uvedite redovno korišćenje ulja za kosu

Ulja su fantastična za obnavljanje oštećene kose. Kokosovo ulje, ricinusovo ulje, ili arganovo ulje mogu da nahrane i omekšaju kosu, dok joj vraćaju sjaj. Nanosite ulje na vrhove ili ga koristite kao tretman pre pranja – ostavite ga nekoliko sati ili čak preko noći kako bi prodrlo u dlaku.

5. Birajte šampone bez sulfata

Sulfati u šamponima mogu dodatno isušiti kosu, naročito nakon što je već bila izložena suncu i moru. Opredelite se za blage, hidratantne šampone bez sulfata, koji će očistiti kosu bez skidanja prirodnih ulja.

Pranje Kose
foto: Shutterstock

6. Povećajte unos vode i hranljivih materija

Zdravlje vaše kose počinje iznutra, pa je važno da pijete dovoljno vode kako bi kosa bila hidrirana iznutra. Takođe, unos hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vitaminima B grupe, kao i cinkom, doprinosi jačanju kose i njenoj regeneraciji.

7. Zaštitite kosu od sunca i spoljnih faktora

Ukoliko planirate još vremena na suncu, obavezno zaštitite kosu. Koristite kape ili marame, kao i sprejeve sa UV zaštitom. Ovo će sprečiti dodatno oštećenje tokom oporavka.

8. Noćni tretmani za dubinsko obnavljanje

Korišćenje noćnih maski ili ulja koje možete ostaviti preko noći idealno je za intenzivnu regeneraciju. Tokom noći, kosa će imati dovoljno vremena da apsorbuje hranljive sastojke, a ujutru će izgledati mekše i hidriranije.

Četka, Kosa, Stilizovanje
foto: Sergio Monti / Panthermedia / Profimedia

9. Redovna masaža skalpa

Masaža skalpa podstiče cirkulaciju i pomaže u ishrani folikula dlake. Koristite blago zagrejano ulje za masažu vlasišta nekoliko puta nedeljno kako biste ubrzali oporavak kose.

Oporavak kose nakon leta zahteva posvećenost i strpljenje, ali s pravilnim koracima možete povratiti njen sjaj i elastičnost. Ne zaboravite da je kosa živa, te da joj je potrebno vreme da se regeneriše. Uložite u kvalitetne proizvode i pridržavajte se redovne nege kako biste videli rezultate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs