Zbog gojaznosti sam imala visok pritisak i srčane tegobe: Kad sam promenila 1 naviku, za 15 meseci sam smršala 40 kg

Uz treninge i balansiranu ishranu popravila je zdravstveno stanje

Lepi & Zdravi
22:35h Autor:
Zbog gojaznosti sam imala visok pritisak i srčane tegobe: Kad sam promenila 1 naviku, za 15 meseci sam smršala 40 kg
Foto: preentscreen/Instagram

Evi Nejdži, dvadesetosmogodišnjakinja, suočila se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima zbog svoje težine koja je dostigla 116 kilograma. Patila je od visokog pritiska, bolova u zglobovima i srčanih tegoba, što ju je primoralo da promeni svoj život iz korena. Shvatila je da je neophodno da drastično smanji višak kilograma i povrati svoje zdravlje.

Evi je na vreme prepoznala da njena težina ozbiljno ugrožava njeno zdravlje i odlučila je da potraži pomoć stručnjaka. Obratila se bivšoj trostrukoj olimpijki, Sari Lindži, koja vodi lanac teretana i razvila je sopstveni program za gubitak kilograma. Program je zasnovan na balansiranoj ishrani koja uključuje tri obroka bogata proteinima i hranljivim sastojcima, uz zdravu užinu, kao i intenzivne treninge s tegovima.

Uprkos pandemiji koja je zahvatila svet, Evi je uspela da se pridržava dogovorenog plana i za samo 15 meseci izgubila je 42 kilograma. Ističe da joj je najveći izazov bio početak, kada je morala potpuno da izbaci alkohol, nezdrave grickalice i ugljene hidrate, ali je uz jaku volju uspela da se nosi s glavoboljama koje su je pratile u prvim danima promene ishrane.

„Bila sam zaista nezdrava kada sam započela ovaj program ishrane“, kaže Evi. „Imala sam prekomernu težinu i uzimala lekove za regulaciju krvnog pritiska, koji je direktno bio povezan sa mojom debljinom. Konzumirala sam velike količine čipsa i vina, ali sam odlučila da sve to izbacim.“

Tokom pandemije, kada su teretane bile zatvorene, Evi je našla način da ostane aktivna. Uvela je dnevne šetnje sa svojim psom, prelazeći najmanje 10.000 koraka dnevno, što joj je pomoglo da održi formu dok teretane nisu ponovo otvorene.

U jednom trenutku, Evi je verovala da ne može da smrša, ali joj je gledanje TV emisije „House“, gde su jednom od likova dijagnostikovali Kušingovu bolest, promenilo pogled na stvari. „Tada sam mislila da imam neke simptome te bolesti i otišla sam u bolnicu da se testiram. Srećom, rezultati su bili dobri, ali me je strah od bolesti motivisao da ozbiljno prionem na mršavljenje.“

Sada, Evi svakodnevno pazi na unos proteina, budući da je vegetarijanac, i trudi se da napravi najmanje 10.000 koraka dnevno, kao i da redovno ide u teretanu. Pored toga, odlučila je da pokrene Instagram profil kako bi pomogla drugima koji se bore sa sličnim problemima, deleći svoje iskustvo i savete.

„Tokom procesa mršavljenja unosila sam između 1.500 i 1.700 kalorija dnevno, ali sada više ne brojim kalorije. Ipak, trudim se da budem pažljiva u izboru hrane i jedem kontrolisano“, ističe Evi. Najveći uspeh, kaže, jeste to što su joj lekovi za krvni pritisak ukinuti, jer je pritisak sada normalan, a takođe nema više bolove u zglobovima niti druge zdravstvene probleme poput gorušice, koji su je ranije mučili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs