2024. godine ovo voće i povrće je najviše prskano pesticidima: Nismo ni svesni šta kupujemo

Svakodnevno konzumiramo ovo voće i povrće, a nismo ni svesni da su puni pesticida. Zato je važno kupovati od proverenih ljudi sa pijace. Donosimo vam listu na koju treba obratiti pažnju.

Hrana & vino
10:46h Autor:
2024. godine ovo voće i povrće je najviše prskano pesticidima: Nismo ni svesni šta kupujemo
Foto: Profimedia

Izbegavanje voća i povrća koji su najviše tretirani pesticidima je važan korak ka zdravijem životu, dok jagode i spanać sadrže najviše otrova.

Voće i povrće su ključne komponente zdrave ishrane, ali je jednako važno da budu bezbedni za jelo – što znači da su čisti od prljavštine i pesticida.

Svake godine od 2004. godine, Radna grupa za životnu sredinu (EVG), neprofitna organizacija koja ima za cilj da učini životnu sredinu zdravijom, rangira neorganske proizvode sa najviše pesticida koje nazivaju "12 prljavih."

Kupus, Pijaca, Povrće, Kelj, Zeleno Povrće
foto: Shutterstock

"Ove godine, utvrđeno je da je 75 odsto svih uzorkovanih konvencionalnih svežih proizvoda sadržalo ostatke potencijalno štetnih pesticida“, navodi EVG. "Ali za kod onih koji su ušli u "12 prljavih", ogromnih 95 podsto uzoraka sadrži pesticide", prenosi CNBC.

Jagode i spanać ponovo su zauzeli prva dva mesta na ovogodišnjoj listi.

Posebno treba obratiti24. je na 4. poziciji. pažnju i na „veliki skok“ grožđa, koje je prošle godine bilo 8. na listi, a u 20

Pijaca
foto: Kurir / Nebojša Mandić

"Neki pesticidi su u studijama na ljudima povezani sa problemima koji uključuju pobačaje, urođene mane i smetnje u učenju ili razvoju kod dece“, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zato obratite pažnju na kompletnu listu od voća i povrća sa najvećim količinama pesticida u 2024.

"12 prljavih“ u 2024. godini

Stil/Lepote Srbije

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs