Milanka iz Banje Koviljače ima najbolji recept za slatko od čerija: Zvuči neobično, ali je ukus prava čarolija

Najbolji recept za slatko od čeri paradajza ima ova gospođa

Recepti
15:43h Autor:
Milanka iz Banje Koviljače ima najbolji recept za slatko od čerija: Zvuči neobično, ali je ukus prava čarolija
Foto: preentscreen/Youtube

Milanka Milutinović iz Banje Koviljače, vešta majstorica pravljenja slatka po tradicionalnim receptima, stvara posebne đakonije od voća koje sama gaji. Svaka tegla njenog domaćeg slatka nosi pečat brižljivo biranih plodova, izuzev šumskih jagoda i borovnica, koje ne gaji sama.

Slatko
foto: Shutterstock

Milanka prilazi ovom voću sa posebnom pažnjom.

Priprema za slatko od kivija

Na početku, pažljivo odabira manje plodove kivija i ostavlja ih da odstoje deset dana kako bi se dehidrirali i postali nešto čvršći. Kada voće malo uvene, pažljivo ga čisti i oljušti, kao što bi se krompir gulio. Zatim voće iseče na komade prema sopstvenom izboru, a ti komadići prolaze kroz proces potapanja u limunskoj kiselini kako bi stajali sat vremena. Nakon tog koraka, voće se ocedi i stavlja u pripremljeni sirup za kuvanje slatkog.

Slatko od limuna, Slatko, Džem
foto: Shutterstock

Njene recepture i tehnike donose posebnu notu ovom tradicionalnom zanatu pravljenja slatkiša. Milankina posvećenost procesu - od selekcije voća do finalnog proizvoda - osigurava poseban ukus njenog slatkog od kivija. Njen pristup pažljivo balansira slatkoću i kiselost, stvarajući poslasticu koju mnogi vole i uživaju u njoj.

Sastojci:

  • 1 kg sitnog čeri paradajza
  • 500g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Limunov sok ili prstohvat limuntusa
  • 2 lista rozetle
  • 1,5 dcl vode
Slatko od čeri
foto: preentscreen/Youtube

Priprema:

Čeri paradajz očistiti od peteljki, oprati i osušiti. U odgovarajuću posudu staviti šećer, vodu i staviti na ringlu da prokuva nekoliko minuta i šećer se otopi.

Dodati ceo čeri paradajz u šećerni sirup i kuvati kratko da se paradajz skuva, a da se ne raskuva već ostane ceo. Dodati vanilin šećer, limun sok ili limuntus i oprane i osušene listove rozetle. Skinuti penu ako je ima i sipati vruće slatko u tegle. Zatvoriti metalnim poklopcem i okrenuti tegle na poklopac. Ostaviti tako da se ohladi i onda tegle vratiti u prvobitan položaj.

Na ovaj način u tegli se stvori vakum tako da nije potrebno dodavati konzervans da bi se slatko održalo. Odložiti tegle u špajz.

Slatko od čeri
foto: preentscreen/Youtube

Napomena:

Čeri paradajz ne ljuštim jer volim da se oseti njegova ljuska. Meni je tako lepše, a vi ako ne volite ljusku, oljuštite paradajz tako što ga kratko poparite vrućom vodom i to ne sve odjednom već pomalo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs