Milanka Milutinović iz Banje Koviljače, vešta majstorica pravljenja slatka po tradicionalnim receptima, stvara posebne đakonije od voća koje sama gaji. Svaka tegla njenog domaćeg slatka nosi pečat brižljivo biranih plodova, izuzev šumskih jagoda i borovnica, koje ne gaji sama.
Milanka prilazi ovom voću sa posebnom pažnjom.
Na početku, pažljivo odabira manje plodove kivija i ostavlja ih da odstoje deset dana kako bi se dehidrirali i postali nešto čvršći. Kada voće malo uvene, pažljivo ga čisti i oljušti, kao što bi se krompir gulio. Zatim voće iseče na komade prema sopstvenom izboru, a ti komadići prolaze kroz proces potapanja u limunskoj kiselini kako bi stajali sat vremena. Nakon tog koraka, voće se ocedi i stavlja u pripremljeni sirup za kuvanje slatkog.
Njene recepture i tehnike donose posebnu notu ovom tradicionalnom zanatu pravljenja slatkiša. Milankina posvećenost procesu - od selekcije voća do finalnog proizvoda - osigurava poseban ukus njenog slatkog od kivija. Njen pristup pažljivo balansira slatkoću i kiselost, stvarajući poslasticu koju mnogi vole i uživaju u njoj.
Sastojci:
- 1 kg sitnog čeri paradajza
- 500g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- Limunov sok ili prstohvat limuntusa
- 2 lista rozetle
- 1,5 dcl vode
Priprema:
Čeri paradajz očistiti od peteljki, oprati i osušiti. U odgovarajuću posudu staviti šećer, vodu i staviti na ringlu da prokuva nekoliko minuta i šećer se otopi.
Dodati ceo čeri paradajz u šećerni sirup i kuvati kratko da se paradajz skuva, a da se ne raskuva već ostane ceo. Dodati vanilin šećer, limun sok ili limuntus i oprane i osušene listove rozetle. Skinuti penu ako je ima i sipati vruće slatko u tegle. Zatvoriti metalnim poklopcem i okrenuti tegle na poklopac. Ostaviti tako da se ohladi i onda tegle vratiti u prvobitan položaj.
Na ovaj način u tegli se stvori vakum tako da nije potrebno dodavati konzervans da bi se slatko održalo. Odložiti tegle u špajz.
Napomena:
Čeri paradajz ne ljuštim jer volim da se oseti njegova ljuska. Meni je tako lepše, a vi ako ne volite ljusku, oljuštite paradajz tako što ga kratko poparite vrućom vodom i to ne sve odjednom već pomalo.