Ovo je povrće koje mislimo da je u redu jesti, a zapravo stvara više štete: 1 je posebno osetljivo za starije osobe

Iako zdravo, u većim količinama proizvodi više štete nego koristi.

Fitnes & Nutricija
10:55h Autor:
Ovo je povrće koje mislimo da je u redu jesti, a zapravo stvara više štete: 1 je posebno osetljivo za starije osobe
Foto: Shuterstock

Povrće se smatra jednom od najzdravijih namirnica, a oni koji vode računa o zdravoj ishrani svakodnevno ga konzumiraju. Međutim, sve treba da jedemo umereno, a prema lekarima, postoji neko povrće s kojim bismo trebali biti oprezniji, koliko god na se "lepio za srce", prenosi Indeks.

Konzervirani grašak

Grašak
foto: Nerijus Liobe / Panthermedia / Profimedia

Nutricionisti smatraju da je za osobu dovoljno tri do četiri kašike konzerviranog graška dnevno. Ako se ovi brojevi prekorače, može doći do teškog stvaranja gasova zbog obilja purina, inhibicije proizvodnje enzima i masne distrofije jetre.

Starije osobe treba da izbegavaju grašak u konzervi jer se purinska kiselina može zadržati u mišićima, što će izazvati neprijatan bol.

Osim toga, grašak u konzervi nije pogodan za pacijente sa oboljenjima pankreasa jer sadrži puno šećera i soli. Takođe, ne treba ga jesti ako imate problema sa gastrointestinalnim traktom, giht, holecistitis, gastritis i čireve.

Zeleni grašak može izazvati nadimanje kod bilo koje osobe, pa je bolje da ga ne zloupotrebljavate. Ovo se posebno odnosi na malu decu, trudnice i dojilje.

Krompir

Krompir
foto: Shutterstock

Krompir sadrži dosta kalijuma, kao i solanin i skrob. Ako se krompir čuva duže vreme, deo skroba se razlaže na glukozu, fruktozu i druge jednostavne ugljene hidrate.

Cvekla

Cvekla
foto: Profimedia

Cvekla poboljšava varenje i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, ali sadrži dosta šećera, pa bi dijabetičari trebalo da ograniče njeno konzumiranje.

Oni koji pate od osteoporoze ili su skloni osteoporozi takođe treba da izbegavaju da jedu cveklu jer ometa apsorpciju kalcijuma.

Cvekla sadrži i veliku količinu kalcijum oksalata, pa pacijenti sa urolitijazom treba da budu oprezni pri upotrebi. Kod osoba sa gastritisom može dodatno povećati kiselost želuca i pojačati simptome.

Kupus

Kupus
foto: Shutterstock

Lekari preporučuju isključivanje kupusa iz ishrane ako imate gastrointestinalni poremećaj, bolest štitne žlezde ili čir.

Kod osoba sa poremećenim radom pankreasa i nedostatkom enzima, svež kupus može da izazove nadimanje, nelagodnost i bolove u crevima. Preporučena porcija za zdravu odraslu osobu nije veća od 150 grama dnevno.

Plavi patlidžan

Patlidžan
foto: Profimedia

Solanin se akumulira u koži patlidžana, tako da se mora ukloniti pre upotrebe. Pulpa patlidžana takođe sadrži štetne supstance koje promovišu povećanje količine oksalne kiseline u telu, što može izazvati stvaranje kamena u bubregu.

Trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom o konzumiranju patlidžana ako imate kolitis, holecistitis, kamen u bubregu, ozbiljan artritis, ili nizak nivo gvožđa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs