Čuvajte se

10 simptoma potresa mozga: Ovo je prvo pravilo koje morate da ispoštujete ako sumnjate na ovu ozbiljnu povredu

Mozgu je nakon povrede potrebno mirovanje da se oporavi. Aktivnostima se treba vraćati postepeno

Lepi & Zdravi
Autor:
10 simptoma potresa mozga: Ovo je prvo pravilo koje morate da ispoštujete ako sumnjate na ovu ozbiljnu povredu
Foto: Shutterstock

Malo je dece ili sportista koji nisu doživeli pad ili jak udarac u glavu, i potres mozga kao posledicu. Iako je u pitanju povreda koja uglavnom nije opasna, nakon udarca je neophodno pratiti osobu da bi se sprečilo da situacija ne preraste u nešto ozbiljnije.

Hemijske promene u mozgu

Potres mozga je traumatska povreda koja utiče na funkcionisanje mozga. Mozak u tom slučaju nije fizički oštećen, već u njemu dolazi do hemijskih promena. Stanje je u najvećem broju slučajeva privremeno i oporavak je, na sreću, potpun, ali ponekad može da ostavi dugotrajnije posledice, kao što su glavobolje, problemi s koncentracijom i pamćenjem, održavanjem ravnoteže i koordinacijom pokreta. Do potresa mozga uglavnom dolazi od udarca u glavu. Osoba ponekad izgubi svest, ali najčešće ne, a neki i ne znaju da su doživeli potres mozga.

potres mozga
foto: Shutterstock

Simptomi potresa

Najčešći simptomi su:

  1. glavobolje i pritisak u glavi,
  2. privremeni gubitak svesti,
  3. konfuzija,
  4. gubitak sećanja na traumatični događaj,
  5. vrtoglavica i mučnina,
  6. povraćanje,
  7. zvonjenje u ušima,
  8. nejasan govor,
  9. osetljivost na svetlost i buku,
  10. problemi sa snom...

Odloženi simptomi

Dok se neki simptomi potresa mozga javljaju odmah, neki mogu da budu odloženi, satima ili danima nakon povrede. To su problemi s pamćenjem i koncentracijom, poremećaj čula ukusa i mirisa.

Razlozi za brigu

Ponekad povreda može biti ozbiljnija, pa je potrebno brzo reagovati u slučaju da dođe do sledećih simptoma: jaka glavobolja, velika pospanost, pojačana mučnina i učestalo povraćanje, opšta slabost, curenje krvi ili bezbojne ili žućkaste tečnosti (likvora) iz uha ili nosa, dezorijentisanost, pogoršanje vida i govora...

Oporavak

Mozak je nakon ovakve traume osetljiv i treba mu dati vremena da se oporavi. Zato je posle potresa neophodno mirovanje - izbegavanje svih fizičkih i ograničavanje mentalnih aktivnosti.

Nekoliko dana nakon traume treba se odmarati, spavati i izbegavati jako svetlo, glasne zvuke i gledanje u ekran. Kako se stanje bude popravljalo, osoba se postepeno može vraćati redovnim aktivnostima.

Osobama koje se bave sportom lekari preporučuju da u saradnji s medicinskim stručnjacima odrede korake postepenog vežbanja i intenziteta napora. Vraćanje sportu dok imate simptome povećava rizik od novog potresa mozga i potencijalno opasnije povrede mozga.

potres mozga
foto: Shutterstock

Bebe su najosetljivije

Lobanja kod beba je meka, mišići vrata još nisu razvijeni, pa i manji pad i trešenje mogu da dovedu do potresa mozga. Naročito je opasno grubo treskanje koje se ponavlja jer vodi i do trajnog oštećenja mozga, invaliditeta, a u najgorem slučaju čak do i smrti. Neke od promena ponašanja kod beba koje ukazuju na mogućnost potresa mozga su: razdražljivost, gubitak apetita, velika pospanost, nezainteresovanost za igru i druga lica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs