Najbolji teniser svim vremena Novak Đoković veliku pažnju, pored iscrpnih treninga, posvećuje i svom načinu ishrane, kao i odabiru namirnica koje će se naći na njegovom tanjiru. Iako su masnoće često izbačene iz njegovog menija, posotji jenda namirnica koja je veoma dragocena - gi puter.
Ovaj prečišćeni maslac, omiljen među sportistima poput Noleta, donosi ne samo bogatstvo ukusa već i niz zdravstvenih benefita.
Gi puter je dragoceni saveznik koji se preporučuje za dugovečnost. Smatra se da doprinosi poboljšanju apsorpcije hranljivih materija, podržava rad mozga i nervnog sistema, a čak i „podmazuje“ vezivno tkivo, čineći telo fleksibilnijim.
Kako da ga napravite kod kuće?
1. Priprema maslaca: Počnite sa neslanim, visokokvalitetnim maslacem. Lagano zagrevajte maslac u loncu dok se ne otopi. Uklonite belu penu koja se formira na površini.
2. Proceđivanje i dodavanje arome: Kada se maslac otopi i postane proziran s blagom orašastom aromom, ohladite ga i procedite kroz gazu. Sipajte ga u teglu i dodajte začinsko bilje po želji za dodatne arome.
3. Skladištenje i upotreba: Čuvajte gi puter na sobnoj temperaturi u tamnom prostoru. Zahvaljujući visokoj tački dimljenja, idealan je za prženje, pohovanje, pripremu supa i variva, kao i za dodavanje umacima.
Ova namirnica je pravi dragulj ishrane, ali naravno kao i uvek, obavezno vodite računa o količinu koju konzumirate, jer sve što je previše, nije dobro.
Stil / Krstarica