Kako izgleda nedostatak vitamina C? Lekarke istakle 13 simptoma koji na to ukazuju, a evo i kako da ga popravite

Donosimo vam sve o tome kako izgleda nedostatak vitamina C i kako da popravite taj nedostatak, na osnovu mišljenja poznatih lekarki.

Saveti stručnjaka
10:15h
Kako izgleda nedostatak vitamina C? Lekarke istakle 13 simptoma koji na to ukazuju, a evo i kako da ga popravite
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nedostatak bilo kog vitamina ili hranljivih materija nikada nije dobra stvar za naše telo, ali nedostatak vitamina C je onaj na koji je posebno važno obratiti pažnju. Od vitalnog značaja za naše opšte zdravlje, vitamin C deluje na poboljšanje zdravlja naše kože, jača naš imuni sistem, podržava naše metaboličke sisteme i još mnogo toga.

U nastavku, stručnjaci za američki "Vog" izdvajaju znake nedostatka vitamina C, kako biste preduzeli mere pre nego što nedostatak dovede do zdravstvenih problema. Oni takođe nude svoje savete o tome kako da vratite nivoe vitamina C na pravi put, uz nekoliko izmena u vašoj ishrani.

vitamin c
foto: Shuterstock

Zašto je vitamin C dobar za vas?

Kako to objašnjava Elizabet Šarp, doktorka medicine i osnivačica Health Meets Wellness-a, vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi koji se nalazi u citrusnom voću, bobicama i nekom povrću. Poznata i kao askorbinska kiselina, vitamin C je antioksidans koji je našim telima potreban za pravilno funkcionisanje.

"Vitamin C je antioksidant koji ima antiinflamatorno dejstvo, pomaže u zarastanju rana, štiti integritet kože i pospešuje apsorpciju gvožđa", kaže dr Šarp. "On je neophodan za proizvodnju i održavanje kolagena (koji je od vitalnog značaja za kožu), hrskavice, tetiva, ligamenata i krvnih sudova. Poboljšava funkciju imunog sistema, pomažući telu da se bori protiv infekcija", istakla je doktorka Elizabet Šarp.

Devojka, Žena
foto: Shutterstock

Koji su simptomi nedostatka vitamina C?

Nedostatak vitamina C može se pokazati na mnogo načina i, najgorem slučaju, na kraju dovesti do skorbuta ako se ništa ne preduzme po tom pitanju. Samanta Dajeras, direktorka Službe za ambulantnu ishranu u bolnici Mount Sinaj, i dr Šarp navode sledeće simptome kao simptome koji mogu ukazivati na nizak nivo vitamina C:

  • Krvarenje desni (gingivitis)
  • Ispadanje zuba
  • Umor
  • Gubitak težine
  • Bol u zglobovima
  • Slabo zarastanje rana
  • Suva usta
  • Loš rast kostiju kod dece
  • Suva i lomljiva kosa
  • Male crvene i smeđe mrlje (kao petehije)
  • Žuta boja(pigmentacija) kože
  • Lako stvaranje modrica
  • Oticanje folikula dlake (tzv. perifolikularni)

Prema poznatoj američkoj klinici Mejo, ljudi koji su sklonji manjku vitamina C uključuju one koji puše ili doživljavaju pasivno pušenje, imaju gastrointestinalne probleme ili imaju određene vrste karcinoma. Ali dobra vest je da kada se dijagnostikuje, može se lečiti.

Starija žena
foto: Shutterstock

Kako popraviti nedostatak vitamina C?

Dr Šarp kaže da je preporučena dnevna količina vitamina C 75 mikrograma (mcg) za odrasle žene (120 mcg za trudnice) i 90 mcg za odrasle muškarce.

Najbolji način da budete sigurni da ste dostigli te nivoe i dobili dovoljno vitamina C, prema obeju stručnjakinja, jeste vaša ishrana. Dr Šarp preporučuje da u svoje obroke uključite sveže voće i povrće bogato vitaminom C, kao što su: grejpfrut, narandža, limun, limeta, crvena paprika i brokoli. Ostale opcije uključuju suplemente vitamina C, ali treba da budete oprezni u pogledu toga koje konzumirate, jer nisu svi efikasni.

"Dodaci vitamina C su način da dobijete odgovarajuću dozu, međutim, hrana uvek treba da bude prva linija konzumiranja“, kaže Dajeras. "Vitamin C kroz hranu se bolje apsorbuje."

Žena, Starija žena
foto: Shutterstock

"Kompanije suplemenata nisu strogo regulisane, ako ćete uključiti suplemente, preporučujem da izaberete brendove dodataka koji se bave testiranjem od strane trećih lica i (mogu) dokazati da dodatak sadrži ono što je na etiketi." istakla je doktorka.

"Postoji i takođe problemi ako previše unosite vitamin C u organizam. Prekomerna količina može dovesti do: mučnine, povraćanja, dijareje, gorušice, grčeva u stomaku i nadimanja", kaže doktorka Dajares.

Kao i kod svih zdravstvenih problema, obe stručnjakinje preporučuju da odete kod lekara. Ako osećate bilo kakve simptome ili samo imate opšta pitanja o vitaminu C, posetite lekara da biste dobili ispravnu dijagnozu i kako bi vam pomogli da smislite bezbedni plan za dopunu tih niskih nivoa vitamina u telu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs