Nisu uvek dobri

IZBEGNITE LAŽNE DIJAGNOZE: Neki suplementi mogu da iskrive tačnost laboratorijskih analiza, OVAKO se zaštitite

Više od polovine odraslih koristi jedan dodatak ishrani, 10 odsto nekoliko. Ako ste vi među njima - pripazite, vaše dobre namere mogu da daju opasne rezultate!

Saveti stručnjaka
Autor:
IZBEGNITE LAŽNE DIJAGNOZE: Neki suplementi mogu da iskrive tačnost laboratorijskih analiza, OVAKO se zaštitite
Suplementi, Foto: Shutterstock

Većina smatra da suplementi pomažu da spreče ili izleče neko oboljenje i svakodnevno ih koriste, ali malo ko razmišlja o mogućim nepoželjnim posledicama uzimanja dodataka ishrani.

Jedna od najčešćih su iskrivljene analize laboratorijskih i drugih testova, koje značajno mogu da utiču na postavljanje dijagnoze, a time i na celokupno zdravlje.

vitamini, Suplementi
foto: Shutterstock

Evo koji suplementi najčešće ometaju rezultate analize krvi ili pregleda i kako možete da se zaštitite da ne biste bili izloženi dodatnom testiranju ili pogrešnoj dijagnozi i nepotrebnom lečenju koje može i život da vam ugrozi.

VITAMIN C - Najčešće se koristi. Ako unosite više od 250 mg dnevno (ne zaboravite da ga ima i u namirnicama!), rezultati testova krvi mogu da pokažu da ste na pragu dijabetesa!

Ovaj vitamin čini da nivo šećera izgleda viši nego što jeste, pa treba da prestanete da ga uzimate bar dva do tri dana pre vađenja krvi.

Dijabetes
foto: Profimedia

Preporuka se odnosi i na one koji daju stolicu na analizu, posebno ako ispitujete ima li u njoj znakova gastrointestinalnog krvarenja, raka creva i anusa.

KALCIJUM – U velikim količinama može da utiče na zgrušnjavanje krvi. A ako ga uzmete 24 h pre skeniranja gustine kostiju da bi lekar utvrdio ili nadgledao osteoporozu, vaše kosti izgledaće gušće nego što jesu i dobićete pogrešnu dijagnozu.

KREATIN – Ovaj proteinski dodatak sve je popularniji jer služi za povećanje mišićne mase. Ako ga konzumirate uoči odlaska u laboratoriju, pokazaće se višak kreatinina u krvi, markera bolesti bubrega.

Kreatinin, Urea
foto: Shutterstock

Zbog lažno visokog rezultata lekar će posumnjati na bubrežnu slabost ili dijabetesnu nefropatiju ako već imate povišen nivo šećera u krvi.

BIOTIN (vitamin B7) – Doprinosi regulisanju glukoze, smanjuje tegobe nervnog sistema, a posebno ga koriste žene jer utiče na izgled kože, kose i noktiju.

Treba ga piti samo po preporuci lekara i biti oprezan i sa drugim suplementima koji ga sadrže (multivitamini, kombinacije vitamina) jer neretko sadrže i do 650 puta veće doze od preporučenog unosa od 30 mikrograma dnevno!

žena, srce
foto: Shutterstock

Mnogi dijagnostički testovi koriste tehnologiju koja uključuje biotiin jer se vezuje za specifične proteine koji se mere da bi se otkrila određena zdravstvena stanja i veće količine mogu da navedu na pogrešne zaključke; ukažu da ste u prediinfarktnom stanju, da ste već doživeli srčani udar, imate problema sa štitnom žlezdom, hepatitis (bolest jetre), neku žešću infekciju.

Kod mlađih žena, zbog viška biotina lekar će preporučiti da urade test na trudnoću, a kako ovaj vitamin može da izobliči i nivo gvožđa u krvi - posumnjaće na anemiju.

Doktor, Bolest, Pregled
foto: Shutterstock

I lekar i vi treba da budete sigurni u rezultate testiranja

Sad kad znate da je izuzetno važno da i lekar i vi budete sigurni da su rezultati tačni kad se testirate radi prevencije ili usmeravnja lečenja, stručnjaci s Harvarda savetuju da ovo uradite:

1. Pauzirajte s uzimanjem suplemenata: Najbolje je da prestanete s konzumiranjem dva do tri dana pre testiranja.

2. Ako ne pauzirate: Obavezno obavestite lekara koje suplemente uzimate i u kojim količinama.

Parfimerija, Kupovina, Apoteka
foto: Shutterstock

3. Kad kupujete dodatke ishrani: Proverite obavezno njihov kvalitet (da li su testirani i odobreni) i uvek se raspitajte o mogućim efektima na bilo koju analizu.

4. Uzimajte preporučene količine: Megadozama ometate rezultate testova i izazivate neželjene efekte.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs