Doktor Rajović ističe da je za imunitet dece važno ovo da urade: Bitno je davati im kako bi se razvili

Doktor Ranko Rajović istakao je važnost davanja deci koricu od hleba.

Saveti stručnjaka
Autor:
Doktor Rajović ističe da je za imunitet dece važno ovo da urade: Bitno je davati im kako bi se razvili
Foto: Printscreen/ Youtube/ Al Jazeera Balkans

Poznati neuroendokrinolog i stručnjak za rani razvoj dece, dr Ranko Rajović, podelio je zanimljivo otkriće, a tiče se ishrane najmlađih. Prema njegovim rečima, deca koja redovno jedu koricu od hleba imaju bolji imunitet, a razlog za to leži u hemijskom sastavu same korice.

Žvakanje podstiče razvoj vilice

Deca
foto: Shutterstock

Kako objašnjava dr Rajović, korica hleba se često izbegava, te da čak 50 ili 60 odsto dece ne jedu koricu od hleba u vrtiću. On ističe da je u današnjem vremenu deci sve manje dostupna hrana koja zahteva temeljno žvakanje, što može negativno uticati na razvoj vilice. Mekana hrana, poput pirea ili prerađene hrane, ne daje dovoljno izazova dečjim mišićima vilice.

„Kada nam dete dođe u vrtić i skida koricu s hleba, neće da jede hleb, samo sredinu, vaspitači to vide. Mi njih naučimo za godinu dana“, kaže on, prenosi "Zadovoljna".

U čemu je suština ovog poblema?

„Ovde pričamo o deci od 3 godine, ne o mlađoj. Oni kad skidaju koricu, znači ni kod kuće ne jedu ništa čvršće od toga. To znači da njihov kompletan sistem za žvakanje nije aktivan kako treba. U tim slučajevima pritisak na donju vilicu je slabiji, ona ne može da raste. Našoj deci je smanjena donja vilica“, podvlači Ranko.

Ranko Rajović
foto: Printscreen/ Youtube/ NTC sistem učenja

Naime, korica hleba, koja je tvrđa u odnosu na sredinu, zahteva snažnije i duže žvakanje. To podstiče pravilno razvijanje mišića vilice i sprečava probleme poput nepravilnog rasta zuba ili disanja na usta.

„Kada dođe pubertet, ne mogu zubi da im stanu u usta. Pa se vade dva gole, dva gore. Ako je donja vilica smanjena, jezik koji je veliki mišić, ne može da se namesti, te kompletna cirkulacija vazduha u ustima se menja“, priča on.

Deca koja jedu samo mekanu hranu nemaju dovoljno stimulacije za mišiće vilice, a kako Ranko navodi, roditelji upravo do treće godine daju ovakvu hranu, a to može dovesti i do problema s imunitetom.

Lučenje pljuvačke i karijes

Dr Rajović napominje da proces žvakanja tvrđe hrane, poput korice hleba, povećava lučenje pljuvačke. Pljuvačka nije samo ključna za vlaženje hrane i olakšavanje varenja, već ima i značajnu zaštitnu ulogu.

Dete, Deca, Dete jede
foto: Shutterstock

„Zašto je pljuvačka važna? Tu se nalazi imunoglobulin, a to je prvi mehanizam zaštite našeg tela. To znači da će dete koje jede čvrstu hranu imati bolji imunitet“

Kada dete žvaće tvrdu hranu, ono prirodno luči više pljuvačke, što dodatno štiti zube od oštećenja. Deca koja jedu samo meku hranu nemaju tu stimulaciju, pa je lučenje pljuvačke smanjeno, što može povećati rizik od karijesa i drugih problema sa zubima.

„Pljuvačka pomaže u smanjuju rizika od karijesa. Mekana hrana ne može da čisti zube, dok je tvrda hrana abrazivna i čisti ih.“

Ranko Rajović je objasnio i detaljan proces koliko je razvoj zdravih mlečnih zuba kod dece važan.

„Mlečni zubi su važniji od stalnih. Kada se izvadi mlečni zub, hrana ide automatski tamo gde je zagrižaj jači, a ovi drugi hipertrofišu. To su najjači mišići, najača kost na telu je donja vilica. Pošto hipertrofišu javiće se asimetrija lica. Temporomandibularni zglob se malo pomera i cela struktura i vratni mišići se pomeraju za jedan milimetar, a tada se osovina glava – peta menja, kičma ne može da se namesti, polako počinje da traži položaj, a to je već skolioza.“

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs